Od škole do karijere
9

Prijavi se na Career Day u Mostaru i poveži se sa poslovnim prilikama

Career Day Sarajevo 2022 Goethe Institut
Career Day Sarajevo 2022 Goethe Institut
Goethe Institut u saradnji s Njemačkom ambasadom i njemačkim organizacijama u Bosni i Hercegovini organizuje 30. oktobra 2024. godine u Mostaru po drugi put događaj pod nazivom "Career day - tvoja budućnost ovdje i sada".

Njemačke organizacije i kompanije sa područja Hercegovine će zajedno na informativnim štandovima predstaviti svoje djelatnosti učenicima završnih razreda srednjih škola i studentima, pokazati im perspektive za karijeru te ih savjetovati o potrebnim stručnim i jezičkim kvalifikacijama.

Career Day Sarajevo 2022. godine/ Goethe Institut
Career Day Sarajevo 2022. godine/ Goethe Institut

Suzbijanje nedostatka stručne radne snage i smanjenje nezaposlenosti mladih, samo su neki od ciljeva ovog događaja koji je ujedno i sjajna prilika za informisanje o mogućnostima stručnog usavršavanja i razvojnim perspektivama unutar zemlje, te direktno povezivanje sa kompanijama.

Osim što će učenicima i mladima biti prezentovana stvarna slika tržišta rada u Bosni i Hercegovini, cilj ih je i potaknuti da traže budućnost u svojoj državi i pokazati im da se uspješne karijere mogu ostvariti i ovdje.

Klix.ba je medijski partner događaja u Mostaru, gdje će Klix Posao, najinovativnija platfroma za objavu oglasa u Bosni i Hercegovini učestvovati i predstaviti aktuelne trendove na tržištu rada.

Koja su trenutno najtraženija zanimanja? Koji sektori nude najviše poslovnih prilika i kako do njih, samo su neka od pitanja na koja će Klix Posao dati odgovor mladim i budućim naraštajima na tržištu rada.

Zainteresovani će imati priliku prisustvovati i radionici "Bewerbungstraining - Obuka za prijavu na posao", gdje će saznati kako treba izgledati portfolio za prijavu, te kako da intervju za posao bude što uvjerljiviji.

Career Day Sarajevo 2022. godine/ Goethe Institut
Career Day Sarajevo 2022. godine/ Goethe Institut

Ciljna grupa su učenici završnih razreda i studenti, koji će imati jasniji uvid u mogućnosti i jednostavnije će otvoriti perspektive za poslovnu budućnost u Bosni i Hercegovini.

Mnoštvo je i interaktivnog sadržaja koji će biti dostupan ove godine na Career Day manifestaciji. Osim prilike da se informišu, učesnici će imati priliku da steknu vrijedne vještine i da se okušaju u pisanju CV koji će potom moći koristiti prilikom apliciranja na praksu u nekoj od kompanija koje će prisustvovati događaju.

Ono što je zanimljivo i svakako nesvakidašnje je i VR kutak gdje će učesnici događaja imati mogućnost da upoznaju različita zanimanja u 3D formatu. Ovaj futuristički model može poslužiti kao inspiracija za buduće karijere i dodatno obogatiti iskustvo učesnika.

Career Day Sarajevo 2022. godine/ Goethe Institut
Career Day Sarajevo 2022. godine/ Goethe Institut

Predavanja o trendovima na tržištu rada, obuka za prijavu za posao, Crash kurs poslovnog njemačkog jezika, samo su dio sadržaja zbog kojeg vrijedi prijaviti se i biti dio ovog događaja koji organizuje Goethe Institut.

Događaj podržava i kompanija DM BiH, koja je sponzor manifestacije i koja će donirati "goody bags" pakete za učesnike.

Ukoliko ste student možete se prijaviti ovdje.

Završni razredi srednjih škola mogu svoj dolazak najaviti do 25.10.2024. putem e- maila [email protected] ili putem telefona na broj 033/570-001.

Sve zainteresovane kompanije imaju mogućnost da najave svoje učešće do 25.10.2024. putem e-mail adrese [email protected].