Upornost se isplatila
13

SAD: Na rafineriji radio 90 sati sedmično da bi uštedio za biznis, sada ima bogatstvo od 9,5 milijardi dolara

B. R.
Todd Graves, izvršni direktor kompanije Raising Cane’s (Foto: Facebook Todd Graves)
Todd Graves, izvršni direktor kompanije Raising Cane’s (Foto: Facebook Todd Graves)
Todd Graves i Craig Silvey su došli na ideju da na jugu američke savezne države Louisiana otvore restoran koji će služiti samo pileće prste. Nisu očekivali da će banke odbiti njihove zahtjeve za kredit kojim bi ostvarili svoju poslovnu ideju.

Međutim, ova ideja, nazvana Raising Cane's Chicken Fingers, pretočena je u stvarnost, a Graves je dospio na Forbesovu listu 400 najbogatijih Amerikanaca. Naime, on je 107. najbogatiji Amerikanac, s bogatstvom od 9,5 milijardi dolara.

"Ako vam kažu da se nešto ne može uraditi, to vas podstiče da se više trudite da to uradite", izjavio je već Graves, obraćajući se studentima 2009. godine.

Da bi prikupio dovoljno novca za otvaranje prvog restorana brze hrane 1996. godine, preselio se iz grada Baton Rouge, Louisiana, u Californiju kako bi 90 sati sedmično radio u rafineriji nafte. Poslije je uspio stvoriti lanac restorana brze hrane, čiji je izvršni direktor.

Graves je potrošio svojih 40.000 do 50.000 dolara te 100.000 dolara prijatelja, porodice i podsticaja za male firme kako bi pokrenuo svoj restoran. Lanac restorana Raising Cane's je nazvan po Gravesovoj istoimenoj žutoj laboratoriji. Trenutno je 800 restorana širom svijeta, a godišnji promet iznosi 3,7 milijardi dolara.

Graves je vlasnik više od 90 posto kompanije i ne namjerava svoj vlasnički udio prodati nekome drugom.

"Želim da moja djeca u poslu održe naše vrijednosti nakon što njihova mama i ja nestanemo", rekao je.

Naučiti balansirati između rizika i dobiti

Graves i Silvey su prvi restoran otvorili u Baton Rougeu, a Silvey se povukao iz posla 1999. Graves nije imao vještine poslovnog upravljanja. U restoranu je radio svaki dan, i to od otvaranja u 8 do zatvaranja u 3:30 sati. Kako se restoran razvijao, shvatio je zapošljavati ljude i stvarati poslovne lidere.

Većina poduzetnika svoje poslovanje finansira dugom i kapitalom. No, Graves, kada je počinjao, isključivo se oslanjao na zajmove, nudeći privatnim investitorima 15 posto kamate na zajmove.

Smatra da je takav pristup bio "glup" i da ga je skoro koštao posla kada je uragan "Katrina" pogodio Louisianu 2005. Ukazao je da je nakon spomenutog uragana naučio kako da balansira između rizika i dobiti.

Iskoristiti prave prilike

Graves, koji sada ima 52 godine, jedan je od onih koji nisu skloni tome da se žuri s iskorištavanjem poslovnih prilika i da se prebrzo raste na račun svog brenda. Savjetovao je discipliniranost i metodičnost u tome kako se ponašati u svakoj situaciji, tj. iskoristiti pravu priliku. Naime, kako je naveo, kontrolirajte stvari koje možete kontrolirati i priznajte sebi stvari koje ne možete kontrolirati, piše CNBC.