Značajna saradnja
91

Predstavnici arhitektonske kuće Zaha Hadid Architects iz Londona u posjeti Roof Gardensu u Sarajevu

Berin Alagić i Armin Talić (Roof Gardens) sa Joseom Parejom Gomezom (Zaha Hadid Architects)
Berin Alagić i Armin Talić (Roof Gardens) sa Joseom Parejom Gomezom (Zaha Hadid Architects)
Predstavnici svjetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid Architects (ZHA) boravili su proteklog mjeseca u Sarajevu i posjetili Roof Gardens.

Zaha Hadid Architects sa sjedištem u Londonu, osnovan 1979. godine, poznat je po svojim inovativnim i prepoznatljivim projektima širom svijeta koji redefiniraju arhitekturu 21. vijeka.

Njihovi najpoznatiji projekti uključuju Muzej savremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Opersku kuću u Guangzhouu, Aquatics Centar za Olimpijske igre u Londonu i koji su postali simboli moderne arhitekture.

Guangzhou-Oprea-House (Foto: Virgile Simon Bertrand)
Guangzhou-Oprea-House (Foto: Virgile Simon Bertrand)
Unicorn Island Render by ZHA and Negativ
Unicorn Island Render by ZHA and Negativ

Prilikom posjete, predstavnici Zaha Hadid su kazali da Sarajevo predstavlja jedinstven arhitektonski pejzaž kao rezultat bogate kulturne baštine i da je boravak prošao u izuzetno inspirativnoj atmosferi, pružajući im priliku da dožive spoj tradicije i moderne arhitekture na jedinstven način.

"Ugostiti predstavnike jednog od najnagrađivanijih svjetskih arhitektonskih studija, poznatih po jedinstvenom pristupu dizajnu i korištenju održivih materijala, predstavlja izuzetnu privilegiju za naš tim, ali i potvrdu da Roof Gardens već ispunjava svoju misiju – od arhitektonskog koncepta do kreiranja sadržaja koji su drugačiji i donose novu vrijednost", ističe Berin Alagić, direktor investicijske kompanije Xyllion, vlasnika Roof Gardensa, te dodaje kako su tokom posjete imali priliku razgovarati o trenutnim i budućim projektima kompanije Xyllion te mogućnostima većeg prisustva Zaha Hadid Architects u BiH i regiji.

Roof Gardens by Xyllion
Roof Gardens by Xyllion

Govoreći o arhitekturi Sarajeva, predstavnici ZHA izrazili su oduševljenje jedinstvenošću grada, ističući njegov bogat arhitektonski pejzaž kao odraz bogate kulturne baštine.

"Sarajevo je primjer grada u kojem su različite kulture ostavile svoj upečatljiv trag, a što je najviše vidljivo na njegovoj arhitekturi koja čini poseban sklad", izjavili su.

Posebno su istakli inicijative za razvoj novih sadržaja poput Roof Gardens, koje smatraju važnim za urbani razvoj: "Drago nam je vidjeti da se i ovdje rađaju novi koncepti življenja kao sto je Roof Gardens."

Mercury Tower East Elevation Nigh Render by Negativ
Mercury Tower East Elevation Nigh Render by Negativ

Naglasili su kako aktivno traže inspiraciju i nove izazove u regiji, s posebnim osvrtom na lokalnu kulturnu i arhitektonsku baštinu. Cilj im je kreirati projekte koji ne samo da poštuju te vrijednosti, već ih integriraju u inovativan dizajn svjetske klase, doprinoseći time ekonomskom i društvenom razvoju regije.

Također, prilikom posjete Sarajevu, predstavnici ZHA su na konferenciji SHARE Architects u organizaciji Asocijacije arhitekata u BiH, prezentirali priču iza kulisa njihovog rada, uključujući način na koji rade, od dizajna do proizvodnje s prilagođenim parametričkim alatima, te istraživanja u virtualnoj stvarnosti i cyber-fizičkim prostorima.

Kada su u pitanju trenutni projekti na kojima rade naglašavaju da imaju sreću kreirati jedinstvena i kreativna rješenja, te su izdvojili neke od ključnih projekata kao što je Unicorn Island u Kini, naselje na prostoru od 67 hektara namijenjen za 70.000 ljudi, s fokusom na tehnologije sljedeće generacije, inteligentnu proizvodnju, digitalnu zabavu i novu energiju.

The Henderson, Hong Kong, Kina. (Foto: Virgile Simon Bertrand)
The Henderson, Hong Kong, Kina. (Foto: Virgile Simon Bertrand)

Zatim, tu je Mercury Tower na Malti, Henderson u Hong Kongu: Urbana oaza od 36 spratova koja će zamijeniti višespratno parkiralište u centru poslovne zone, te renoviranje tornja Schuylkill u Monaku, gdje u saradnji sa Square Architects, rade na prvoj visokoj zgradi u ovoj kraljevini, koristeći ekološke materijale i dizajn za dekarbonizaciju strukture, s ciljem premašivanja kriterija RIBA Climate Challenge 2030.

Zaha Hadid Architect vođen vizijom svoje osnivačice kontinuirano postavlja novi standard u oblasti arhitekture kreirajući nekonvencionalne projekte koji zapanjuju svojim dizajnom i skladom, ostavljajući trajni pečat u arhitekturi.