Parlamentarni odbor
68

Admir Čavalić: Vrlo izgledno da FBiH ide prema vanjskom zaduživanju

B. R.
Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je donio nekoliko zaključaka, a na Odboru je razgovarano i o zaduženosti FBiH.
Predsjednik Odbora Admir Čavalić (SBiH) je izjavio da je Odbor podržao Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju. Napomenuo je da je ovim nacrtom zakona predviđeno utvrđivanje, odnosno razdvajanje aktivnih i pasivnih tražilaca posla.

Pozvao je da se u nastavku zakonodavne procedure uključe entitetska ministarstva finansija i zdravstva kako bi se riješilo pitanje zdravstvenog osiguranja pasivnih tražilaca posla. Naime, kako je podsjetio Čavalić, pasivni tražitelji posla su uglavnom oni koji zapravo ne traže posao, već su na evidencijama nezaposlenih samo da bi imali zdravstveno osiguranje.

Naglasio je da je Odbor mnogo diskutirao o zaduženosti FBiH. Istakao je da još ne postoji zvanična informacija da će se ovaj entitet zadužiti na stranom finansijskom tržištu, ali da je vrlo izgledno da će se to uskoro desiti.

"Vrlo je vjerovatno da će FBiH ići prema vanjskom zaduživanju, što je ranije učinila Republika Srpska. Zbog toga ne iznenađuje nedavni kreditni rejting FBiH B+/B (koji je dala američka rejting agencija Standard & Poor's). Pitat ću Ministarstvo finansija FBiH koliko nas je koštao taj kreditni rejting i zašto smo ga tražili, da li je intencija da idemo na inostrano zaduživanje", izjavio je Čavalić.

Podsjetio je da se milijardu KM iz entitetskog budžeta izdvaja za plaćanje dugova. Kako je kazao, ne postoji značajna tendencija rasta entitetskog duga, ali postoji tendencija da se zadužuje.

"Nakon septembra možemo očekivati veću tendenciju zaduživanja i posljedice zaduživanja vidimo u RS-u Dug je dobar ako je to pametan dug. Dug je loš gospodar ako ga koristimo za tekuću potrošnju", dodaje.

Osvrnuo se i na HDZ-ove amandmane na Prijedlog Zakona o rudarstvu FBiH, kojima je predviđeno da kantoni budu nadležni za eksploataciju skoro svih prirodnih resursa, a da sam entitet bude nadležan samo za eksploataciju uglja.

"HDZ-ovi amandmani su katastrofalni. To govorim s pozicije struke i politike. Moj klub neće podržati Zakon ako ti amandmani budu usvojeni, očekujem da oni budu odbijeni. Problematični su jer se njima daju nadležnosti tamo gdje kantoni ne bi trebali imati nadležnosti, posebno zbog velikih investicija u toj industriji na Zapadnom Balkanu. Ne treba bježati od tih projekata, ali da glavnu riječ vode FBiH i država Bosna i Hercegovina", konstatovao je Čavalić.

Pohvalio je Zakon o rudarstvu FBiH u formi koji je predložila Vlada FBiH.

Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora (Foto: V. D./Klix.ba)
Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora (Foto: V. D./Klix.ba)

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je na današnjoj sjednici uspostavio i saradnju s Vijećem stranih investitora, a sjednici je prisustvovala izvršna direktorica Vijeća Sanja Miovčić.