Trebala biti pokrenuta
22

Američke sankcije ometaju izgradnju nuklearne elektrane u Turskoj koju grade Rusi

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sankcije proizašle iz sveobuhvatne invazije Vladimira Putina na Ukrajinu ometaju izgradnju nuklearne elektrane koju finanSira Moskva u članici NATO-a Turskoj, rekao je šef ruske agencije za atomsku energiju.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov dao je komentar na državnoj televiziji o zajedničkom rusko-turskom investicijskom projektu, nuklearnoj elektrani Akkuyu u turskoj provinciji Mersin, koji je prvi put dogovoren između zemalja 2010. godine.

Izgradnja prvog reaktora započela je u aprilu 2018., a radovi na njegovoj drugoj jedinici u junu 2020. Očekivalo se da će prva jedinica postati operativna 2023., ali je odgođena zbog poteškoća s nabavom opreme iz trećih zemalja zbog sankcija.

Nakon što je na programu kanala Rusija 1, upitan o utjecaju sankcija na projekt, Lihačov je novinaru Pavelu Zarubinu, prijateljski nastrojenom prema Kremlju, rekao da su "Amerikanci" odgovorni za "otimanje" novca namijenjenog projektu od 25 milijardi dolara , navodi novinska agencija TASS.

"Sisem međusobnih obračuna je napadnut", rekao je, a za to je okrivio "Amerikance koji idu između naših pravnih subjekata, između naših banaka".

Američko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je 12. aprila 2023. da ove sankcije imaju za cilj "ograničiti Rosatom", s obzirom na to da koristi izvoz energije "kako bi izvršio politički i ekonomski pritisak na svoje kupce na globalnoj razini".

Poteškoće u nuklearnom projektu dolaze u ključnom trenutku za odnose između Ankare i Rusije. Turska je važan trgovinski partner za Rusiju otkako su joj uvedene sankcije jer je Putinova invazija punog opsega odsjekla Moskvu od značajnog dijela globalnog financijskog sisema.

Došlo je do povećanja izvoza između zemalja, uključujući robu vezanu za vojsku, dok je Ankara također obećala da neće pomoći Moskvi da zaobiđe zapadne izvozne kontrole.

Jeff Flake, američki ambasador u Turskoj, rekao je Reutersu prošlog mjeseca da Washington radi s Ankarom "kako bi pokušali smanjiti njihovu ovisnost" o Rusiji "na sve moguće načine".

U komentarima koje je izvijestio Reuters 2. jula, turski energetski dužnosnik Yusuf Ceylan rekao je da "pregovaramo sa SAD-om i za velike elektrane i za male modularne reaktore."