Nakon susreta s Bushem
264

Ante Marković ispred Bijele kuće 1989.: SFRJ ima sve šanse da bude jedna od najprosperitetnijih zemalja svijeta

B. R.
Ante Marković, posljednji premijer SFRJ
Ante Marković, posljednji premijer SFRJ
U godini u kojoj se navršava 100 godina od rođenja posljednjeg premijera socijalističke Jugoslavije Ante Markovića, podsjeća se na njegov lik i djelo koji su obilježili posljednje trenutke zajedničke države južnih Slavena.

Jedan od tih trenutaka jeste Markovićev susret s bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Georgeom Bushem starijim.

Taj susret se desio sredinom oktobra 1989. u Bijeloj kući, a Marković se nakon tog susreta obratio novinarima.

Upitan je i o tome kakva je njegova vizija Jugoslavije koja je tada bila u značajnoj ekonomskoj i političkoj krizi. U Markovićevom odgovoru se iščitava optimizam uprkos značajnoj krizi.

"Mislim da nije pretjerano ako kažem da je Jugoslavija sada u jednoj odlučujućoj fazi izgradnje sistema koji će joj omogućiti da preporodi svoje društvo, svoje narode te da na ekonomskoj i političkoj izgradnji, s čovjekom u centru i njegovim slobodama, ima sve šanse da bude jedna od najprosperitetnijih zemalja na svijetu", konstatirao je.

Obećao je da će biti provedene sve reforme kako bi se savladale tadašnje poteškoće te da su SAD dale bezrezervnu podršku tim reformama. Marković je kao ključnim istakao upravo američku ulogu u tim reformama.

"Razumijevajući procese koji se kod nas odvijaju, da smo u fazi formiranja jedne potpune nove ekonomske strukture, od našeg je prvorazrednog značaja da u formiranju te strukture bude prisutan američki biznis, banke, privreda, tehnologija koja treba da nam omogući da na jednom drugom nivou produktivnosti rada i efikasnosti rješavamo svoj rad, a da to sve istovremeno bude usmjereno na našu saradnju sa svijetom i izvozu roba i usluga u sve dijelove svijeta, prvenstveno u SAD", kazao je.

Prema njegovim tadašnjim riječima, radi se o obostranom interesu i treba ohrabriti američki biznis da uđe u to. Kao tri najvažnije stvari za rješavanje jugoslavenske krize je istakao ekonomsku reformu, intenzivni ciklus razvoja i razvoj političkih sloboda.

Ante Marković je rođen 1924. u Konjicu, a preminuo je 2011. u Zagrebu. Kao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije započeo je s političkom i ekonomskom liberalizacijom Jugoslavije, smatrajući da će time uspjeti sačuvati jedinstvenu zemlju.

Najveći protivnici Markovićeve politike liberalizacije bile su jugoslavenske nacionalističke elite, prvenstveno one u Srbiji. Marković je ostavku podnio 1991.