IDDEEA
0

Badnjević: Do 2026. godine BiH ulazi u projekat e-novčanika

SRNA
Almir Badnjević
Almir Badnjević
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) planira uvođenje digitalnog novčanika koji će građanima BiH omogućiti besplatan digitalni identitet, potpis, zdravstvenu i vozačku dozvolu, rekao je direktor Almir Badnjević.

"BiH će do 2026. godine ući u projekt 'e-novčanika' koji će biti besplatan i kompatibilan sa standardima EU", rekao je Badnjević, učestvujući na "Network" konferenciji u Neumu posvećenoj digitalizaciji servisa javne uprave.

Badnjević je napomenuo da IDDEEA igra jednu od najvažnijih uloga u digitalnoj transformaciji javnog sektora, te naglasio važnost prelaska na digitalne procese unutar javne uprave.

"IDDEEA je svim gradovima i opštinama omogućila elektronsku razmjenu. Svi oni koji su ispunili određene uslove dobili su od IDDEEA mogućnost razmjene digitalnih podataka. Sada je na njima da urede interne dokumente i omoguće tu proceduru za građane", izjavio je Badnjević.

On je naveo neke od značajnijih projekata koje je IDDEEA sprovela u proteklih godinu dana, poput usluge digitalni identitet, "e-Porodilja", kreiranja e-servisa sa "BH Telecomom" uz elektronski potpis, te projekata koji su u toku poput EU twinning projekta, saopšteno je iz IDDEEA.

Pomoćnik direktora Sektora za informacione tehologije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Svjetlana Perković navela je da je UIO do sada primila milion dokumenata sa elektronskim potpisima, te a da je taj broj bio 200.000 na prošlogodišnjoj konferenciji.