Samit u Bukureštu
98

BiH želi ulagati i u nuklearnu energiju: "Znanja imamo, ali i spremnosti EU i SAD da pomognu"

V. K.
U organizaciji Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva energetike Rumunije, u Bukureštu je održan 5. ministarski sastanak Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC).

Samit u Bukureštu je pokazao da sve države idu prema alternativnim izvorima, od nuklearne energije koja se vraća na velika vrata, do obnovljivih izvora energije, kao i vodika - goriva budućnosti, te geotermalne energije.

"Bosna i Hercegovina je spremna za budućnost, a ona se očitava u čistoj energiji suncu, vjetru, hidroenergiji, geotermalnoj energiji, a možda jednog dana i nuklearnoj, da li sopstvenoj ili u partnerstvu sa susjednim zemljama. Volje i znanja imamo, a i spremnost američkih i evropskih partnera da nam pomognu u tome. Moramo biti svjesni da je Evropi potrebna energija u bilo kojem obliku, a BIH ima potrebne potencijale da već sada razmišlja o studijima izvodljivosti po pitanju nuklearne, geotermalne i drugih oblika energije", kazao je federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vedran Lakić.

Tokom konferencije ministar Lakić je održao niz značajnih razgovora sa kolegama ministrima iz drugih država, ali i sa predstavnicima američkih kompanija zainteresiranih za proširenje djelovanja i na područje Bosne i Hercegovine.

Američka državna sekretarka za energiju Jennifer Granholm je u razgovoru s ministrom Lakićem izrazila podršku aktivnostima koje Vlada Federacije BiH poduzima na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za strani kapital i veći priliv investicija, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

"Međusobna podrška je ključ zajedničkog uspjeha i stoga smo zahvalni za svako podijeljeno iskustvo, stručne savjete i pomoć, posebno od SAD. Važno je da imamo potencijale da napravimo energetski miks koji će nam do 2050. godine osigurati klimatsku neutralnost. Moramo se suočiti sa izazovima jer prave rezultate ćemo postići samo ako budemo imali na umu buduće generacije, a ne trenutne interese", istakao je ministar Lakić.

"Sa kolegom iz Islanda Gudlaugur Thór Thórdarsonom sam imao produktivan razgovor o geotermalnim potencijalima. Island je prošao dug put od jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, koja je zavisila od uvezenog uglja, do zemlje sa visokim životnim standardom u kojoj se energija dobija iz obnovljivih izvora.

Činjenica je da se oko 85 posto svih domaćinstava na Islandu grije geotermalnom energijom. Sličnu budućnost možemo imati i u BiH, jer geotermalnih izvora imamo. Također, Republika Moldavija je svima pokazala kako ne zavisiti od jednog izvora snabdjevanja u energetskom sektoru.

Kolega Viktor Parlicov je istakao da im je kolosalan korak u ovom pravcu bila sinhronizacija mreže za prenos električne energije sa evropskom i diverzifikacija izvora snabdjevanja prirodnim gasom, a sljedeći korak su im projekti energetske efikasnosti za zgrade i integracija obnovljivih izvora energije u energetski miks sektora.

"Mi smo mala zemlja velikih potencijala i svaki od njih trebamo i moramo iskoristiti", naglasio je ministar Lakić, dodavši da je tokom razgovora sa državnim tajnikom Špeharom istakao važnost regionalne saradnje i spremnosti Hrvatske da podrži napore BiH ka energetskoj sigurnosti.

Ministar Lakić se sastao i sa Sebastianom Burdujom ministrom energije Rumunije zemlje domaćina ovogodišnjeg P-TECC-a te ga upoznao sa energetskom situacijom u Federaciji BiH, trenutnim aktivnostima i naporima da se čim prije okrenemo zelenoj energiji. Ministar Burduja je pružio podršku bh. tranziciji, te istakao da našu državu čeka dug i težak proces, ali i neminovan, te da moramo i možemo svoju šansu i izvore finansiranja naći u EU i zemljama partnerima.

Partnerstvo za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) je inicijativa koju koordinira Ministarstvo energetike Sjedinjenih Država, zajedno sa brojnim evropskim zemljama i Evropskom unijom. Cilj mu je ojačati energetsku sigurnost i klimatsku otpornost promoviranjem energetske efikasnosti, primjenom obnovljive energije i razvojem tehnologija za smanjenje emisija ugljika.

P-TECC također podržava zaštitu kritične energetske infrastrukture i promovira ulaganja u energetsku infrastrukturu, olakšavajući transatlantsku saradnju kako bi se odgovorilo na današnje globalne izazove.