Rast i u odnosu na 2023.
0

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u FBiH u septembru više za 0,4 posto

SRNA
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH FBiH u septembru više su za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, te više za četiri posto u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u septembru više su za 0,1 posto u odnosu na august, a u odnosu na septembar lani više za 4,4 posto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u devetom mjesecu više su za 0,4 posto u odnosu na august, a u odnosu na septembar 2023. više za 3,4 posto.

Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u septembru više su za 0,7 posto u odnosu na august, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto, a energije i kapitalnih proizvoda za po 0,2 posto.

U septembru u odnosu na august, proizvođačke cijene porasle su u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,4 posto, a vađenju ruda i kamena za 0,1 posto.