Zelene energije
30

Energoinvest potpisao strateški sporazum o saradnji sa njemačkom Wattkraft Grupom

F. H.
Energoinvest d.d. Sarajevo, kao partner Sarajevske energetske i klimatske sedmice (SECW), danas je bio domaćin četvrtog dana ovog događaja, koji se održao pod sloganom "Dan Emerika Bluma".

Uvodni dio stručnog skupa otvorio je Mirza Ustamujić, direktor Energoinvesta, koji je predstavio aktivnosti kompanije, buduće planove sa fokusom na projekte zelene energije i najavio saradnju sa renomiranim kompanijama u ovom sektoru.

"Veoma mi je drago što smo domaćini ovog eminentnog događaja, gde imamo priliku razgovarati o izazovima i prilikama u oblasti energije i klimatskih promjena, a također i da predstavimo aktivnosti koje će podržati našu viziju razvoja Energoinvesta. Ovom prilikom sa ponosom najavljujem da Energoinvest proširuje djelatnost u sektoru obnovljivih izvora energije i sa velikim entuzijazmom danas smo ozvaničili partnerstvo sa njemačkom Wattkraft Grupom potpisivanjem Strateškog sporazuma o saradnji", kazao je Ustamujić-

Ustamujić je naglasio da je Wattkraft jedan od Evropskih lidera u području sistemske integracije velikih solarnih postrojenja, dok je Energoinvest prepoznat kao kompanija sa velikom reputacijom i lider u izgradnji energetskih objekata.

"Ova prirodna sinergija stvara snažno partnerstvo koje nam omogućava zajedničku implementaciju novih tehnologija, razmijenu iskustava i edukaciju naših inženjera, ali i značajan zajednički nastup, između ostalog, na tržištu Evropske unije gdje se Energoinvestu otvaraju prvenstveno tržišta Njemačke, Italije, Španije, Portugala, Belgije, Holandije, Luksemburga.” - kazao je direktor Ustamujić.

Attila Der, direktor prodaje Wattkrafta za istočnu Evropu, izrazio je uzbuđenje zbog nove saradnje.

"Drago nam je da najavimo saradnju između Wattkrafta i Energoinvesta d.d., koja predstavlja značajan korak ka unapređenju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini i okolnim regionima. Kao vodeći sistemski integrator za velike projekte solarne energije, Wattkraft je posvećen pružanju najsavremenije tehnologije i stručnosti, posebno u implementaciji PV modula i solarnih sistema, zahvaljujući svojoj dugoj istoriji i iskustvu u sektoru. Energoinvest donosi decenije regionalnog iskustva i inovacija. Zajedno se radujemo postizanju zajedničkog uspjeha i unapređenju energetske tranzicije, što će koristiti našim partnerima i zajednicama", kazao je Der.