Održiv ekološki transport
33

Green Mobility Summit 2024 započeo u Sarajevu: Transformacija urbane mobilnosti kao cilj

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
U četvrtak i petak u Sarajevu se održava Green Mobility Summit koji je na jednom mjestu okupio stručnjake koji će kroz dva dana predstaviti najnovija saznanja iskustva i tehnologije za poticanje održivog i ekološki podobnog transporta i infrastrukture.

Na brojnim radionicama i diskusijama Green obility Summit u Sarajevu će potaknuti diskusije i razmjenu znanja, podizanje svijesti o razvoju održivog, digitalnog, otpornog i ekološki prihvatljivog transporta infrastrukturu i operacije. Primarni cilj je promovirati održivost transporta, smanjiti zagađenje i unaprijediti zdravlje i dobrobit građana.

Samit također podržava implementaciju Strategije održive i pametne mobilnosti za zapadni Balkan, zacrtane u julu 2021. godine u organizaciji Transportne zajednice njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Green Mobility Summit u Sarajevu otvorili su premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, koji je ovom prilikom istakao važnost strategije održivog i ekološki podobnog javnog transporta u Sarajevu, te da su dosadašnji projekti obnavljanja tramvajske pruge i obnavljanja voznog parka tramvaja i trolejbusa ključni koraci u planu da Sarajevo u naredne tri godine dobije još razvijeniju i efikasniju mrežu javnog transporta.

Uz različite panele koji se fokusiraju na ublažavanje klimatskih promjena, digitalizaciju i prilagođavanje klimi, na Green Mobility Summitu 2024 biće održane i važne plenarne sjednice sa ministrima, gradonačelnicima i visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana i partnerima posmatračima.