Napravljene izmjene
88

Hasičević o zakonu o unutrašnjoj trgovini: Uradili smo vrlo obiman posao

FENA
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Federalno ministarstvo trgovine je, nakon što su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, organizovalo javne rasprave u trajanju od 60 dana, a potom oko 70 posto primjedbi i sugestija uvrstilo u Nacrt zakona.

"Nedostaje još mišljenje Ministarstva pravde FBiH, nakon čega će Vlada FBiH razmotriti ovaj zakon i poslati u parlamentarnu proceduru u formi prijedloga", rečeno je Feni u Federalnom ministarstvu trgovine.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević ranije je izjavio da očekuje da će se Prijedlog zakona naći pred parlamentarcima već u oktobru.

"Uradili smo vrlo obiman posao. Zastarjeli zakon smo zamijenili novim, modernijim, funkcionalnijim i usklađenim sa evropskim propisima. Zakon podržavaju i trgovci i poslodavci i sindikat, ali i veći broj parlamentaraca koji su dali svoj glas 'za' u prvom krugu izjašnjavanja o tom zakonu. Iskreno se nadam da ćemo dobiti podršku većine i u drugom krugu i do kraja godine olakšati svima poslovanje u oblasti trgovine, a na opće zadovoljstvo omogućiti trgovkinjama i trgovcima da praznike i nedjelje provode sa svojim najbližima", poručio je Hasičević.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH danas je predstavio rezultate istraživanja o stavovima i mišljenjima radnica i radnika zaposlenih u sektoru trgovine u FBiH o (ne)radnoj nedjelji i praznicima.

Od 1.452 ispitanika više od 96 posto je podržalo Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini prema kojem bi nedjelja i praznici trebali postati neradni dani za trgovine u FBiH.