Hiljade turista
1

Hotelijeri zadovoljno trljaju ruke tokom SFF-a, ali brojke iz rekordne 2019. su i dalje nedostižne

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povratak Sarajevo Film Festivala u svom pravom izdanju bio je jasan signal hiljadama turista iz regiona, Evrope i ostatka svijeta da posjete glavni grad BiH tokom osmodnevne filmske smotre.

Tim povodom razgovarali smo s predsjedavajućim povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenanom Magodom koji na početku kaže da je nevjerovatan osjećaj da se SFF ponovo vratio u grad.

Što se tiče popunjenosti hotelskih kapaciteta, Magoda ističe da se u predpandemijskim godinama tokom svakog SFF-a tražila soba više, a tako je i sada.

"Posebno je sve popunjeno na području općina Stari Grad, Novi Grad i Ilidža. Svi hoteli su 'over booking'. Dakle, to pokazuje koliko je SFF važan za privredu i razvoj turizma u Kantonu Sarajevo", smatra Magoda.

Na pitanje da li možemo govoriti o stizanju brojki iz rekordne 2019. godine, prvi čovjek Turističke zajednice KS kaže da je to ove sezone teško ostvarivo.

"Mislim da je teško stići 2019. godinu. To je bila zlatna godina bh. privrede i turizma. Ovogodišnji juli u Kantonu Sarajevo je imao 120 hiljada noćenja, a juli 2019. godine je imao 200 hiljada noćenja. Mi smo na nekih 65% turističke sezone 2019. godine. Sigurno da smo zakasnili s masovnom imunizacijom i nismo znali u kojem pravcu će ići pandemija", kaže Magoda.

Kenan Magoda (Foto: D. S./Klix.ba)
Kenan Magoda (Foto: D. S./Klix.ba)

Naglašava da je SFF uspio napraviti kriterije za ulazak u kina u saradnji sa Kriznim štabom KS.

"Mislim da zbog toga neće biti širenja koronavirusa u septembru, kako neki najavljuju. Ipak, jedina opasnost "vreba" s krcatih ulica i kafića. Lokalni ugostitelji se ne pridržavaju mjera, ali to je već druga dimenzija jer se radi o festivalskom stampedu na koji ne možemo utjecati", dodao je.

Iako Sarajevo trenutno vrvi od turista, to će potrajati najvjerovatnije još desetak dana.

"Po bookingu, a na sedmičnom nivou radimo analitiku, od 25. augusta već se bilježi pad dolazaka turista po broju chechiranih letova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Turistička zajednica i menadžment aerodroma su uspravili izvanrednu saradnju i pokušavamo animirati sve aviokompanije da povećavaju broj letova prema Sarajevu. To već radimo za zimsku sezonu i pokušamo privući aviokompanije iz Švicarske", kaže Magoda.

Tačan broj turista prvog dana SFF-a će biti poznat narednog ponedjeljka, a trenutno najviše stranaca dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i zemalja našeg regiona.

"Najviše me raduju turisti iz regije odnosno Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije... I za vrijeme pandemije turizam se okrenuo prema regiji i to je super pokazatelj", kaže naš sagovornik.

Za kraj pitali smo i da li su hotelijeri podigli cijene kao što je primjetno da su uradile njihove kolege u susjedstvu, poput Hrvatske i Crne Gore.

"Bilo je sniženja cijene prošle godine, tokom pandemije. Koliko znam, sada su cijene u hotelima na nivou 2019. godine. Mi ne pratimo trend susjeda koji su dodatno podigli cijene, vjerovatno s ciljem da nadomjeste gubitak turista iz prošle godine. Drago mi je da naši hotelijeri i ugostitelji sada imaju priliku koliko-toliko sanirati štete iz prošle godine", rekao je Magoda.