Egzistencijalna pitanja
17

I u Njemačkoj rekordne cijene maslaca: Šta utječe na cijenu ove namirnice

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stopa inflacije u Njemačkoj se snižava, ali su cijene maslaca rekordno visoke, pa tako 250 grama maslaca košta 2,39 eura. To je za deset centi više u odnosu na prethodno rekordnu cijenu ove namirnice, koja je postignuta u augustu prošle godine.

Hans Jurgen Seufferlein iz Udruženja proizvođača mlijeka Bavarske je objasnio kako manje masti u mlijeku utječe na cijenu maslaca. Količina masti u mlijeku se mijenja ovisno o godišnjem dobu. Prema Seufferleinovim riječima, količina masti je od februara ove godine ispod uobičajene, što je ocijenio kao atipičnim. Širom Njemačke postoji smanjenje količine masti između 0,01 i 0,04 posto, a kada se to sve sabere, to je mnogo.

Što je u mlijeku manje masti, potrebno je više mlijeka za istu količinu maslaca, a cijene rastu. Nije samo kvalitet ono što utječe na cijenu maslaca, već na tu cijenu utječu ponuda i potražnja, pa čak i globalni politički događaji.

Stručnjakinja za maloprodaju Eve Stuber je napomenula da je maslac, kao nijedna druga namirnica, odraz općeg osjećaja cijena.

"Ako je maslac skup, onda se ostale potrepštine često doživljavaju kao skupe", ukazala je Stuber.

Maslac je nešto što je za godinu dana poskupjelo skoro 40 posto, a njegova cijena ima udio od samo 0,18 posto u ukupnoj stopi inflacije. Osim male količine masti u mlijeku, kako je naglasio Seufferlein, postoji još jedan razlog zašto je maslac toliko skup, a to je smanjenje proizvodnje. Naime, mnoge njemačke farme su odustale od proizvodnje mlijeka. Broj mliječnih krava i mliječnih farmi u ovoj zemlji se godinama smanjuje.

Nadalje, mora se mnogo ulagati kako bi se ispunili zahtjevi za dobrobit životinja. Samo ti zahtjevi stvaraju proizvođačima trošak između 18.000 i 20.000 eura, a mnogi taj trošak ne mogu podnijeti, piše portal tagesschau.