Neće čekati sve u EU
12

Irska otvorila mogućnost zabrane trgovine s izraelskim naseljima na okupiranoj teritoriji Palestine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irski premijer Simon Harris rekao je da će njegova vlada sljedeće sedmice primiti "službeni savjet" od državnog pravobranitelja Rossa Fanninga koji bi mogao oživjeti prijedlog zakona kojim se zabranjuje trgovina s izraelskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Nacrt zakona o okupiranim teritorijima prvi put je 2018. godine podnijela senatorica Frances Black, prije nego što je izbio rat u Gazi i Libanu.

Cilj mu je u Irskoj proglasiti prekršajem uvoz, pokušaj uvoza ili pomoć drugoj osobi u uvozu robe proizvedene u izraelskim naseljima, koju UN i većina država smatraju nezakonitima prema međunarodnom pravu.

Uprkos dobivanju široke međustranačke podrške, napredovanje prijedloga zakona je zaustavljeno zbog zabrinutosti da krši trgovinski zakon EU-a - pri čemu se Irska boji da će Brisel biti kažnjen.

No prema Dublinu, julsko savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) sa sjedištem u Haagu daje pravnu osnovu za ponovno oživljavanje prijedloga zakona.

U mišljenju Suda, koje nema obavezujuću snagu, stoji da su države obavezne "ne pružati pomoć ili podršku" koja bi mogla zadržati izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

"Savjetodavno mišljenje ICJ-a mijenja igru ​​u smislu konteksta, jer sada stavlja obvezu na zemlje da učine sve što mogu kako bi pomogle u okončanju nezakonite nezakonite okupacije. Želio bih to učiniti na razini EU-a, ali bez obzira na stav EU-a, neću zanemariti obvezu djelovanja za koju vjerujem da sada postoji za Irsku", rekao je Harris.

I donji dom zakonodavnog tijela, Dáil, i senat, Seanad, odobrili su zakon, ali ne i vlada. Sadašnju vladinu koaliciju čine Fianna Fáil (Obnovi Evropu) i Zeleni, koji su oboje podržali zakon još 2018., i Fine Gael (EPP), koji je prethodno glasao protiv zakona.

Ali Harris, vođa vladajućeg Fine Gaela, snažno je nagovijestio da se nada dati novi život prijedlogu zakona.

"Želimo vidjeti je li sada moguće krenuti naprijed u smislu trgovinskih ograničenja, u smislu okupiranih palestinskih teritorija", rekao je u srijedu.

Harris je također izrazio jasnu volju da jednostrano obustavi trgovinu s Izraelom bez podrške Brisela

“Irska neće čekati da svi u Evropi krenu s tim pitanjem”, rekao je.

Trgovinski sporazum između EU-a i Izraela, poznat i kao Sporazum o pridruživanju, ne odnosi se na proizvode porijeklom s okupiranih područja.

To znači da je izraelska roba proizvedena na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu izuzeta od povlaštenih carina. Roba porijeklom iz naselja također mora biti jasno označena u carinskim deklaracijama.