Podmukle strategije
17

Kako vaši omiljeni brendovi hrane igraju umne igre s vama

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čini se da prehrambene kompanije u posljednjih nekoliko godina igraju ozbiljne umne igre s potrošačima.

Naime, nešto što ste uvijek rado jeli odjednom počinje imati malo drugačiji okus ili vam djeluje da su porcije manje. Postoji prilično velika vjerovatnoća da niste jedini s takvim iskustvom.

Kako su prehrambene kompanije u posljednjih nekoliko godina imale značajan rast troškova proizvodnje, mnoge su se koristile dvjema podmuklim strategijama, a sve kako bi izbjegle nepopularan rast cijena svojih proizvoda. Te dvije strategije su šrinkflacija i skimpflacija.

Šrinkflacija je smanjenje količine proizvoda, uz zadržavanje cijene, dok je skimpflacija suptilna zamjena jeftinijim sastojcima u cilju smanjenja proizvodnih troškova. Obje taktike su kod potrošača izazvale nezadovoljstvo jer se osjećaju prevarenima.

Među onima koji su se u Sjedinjenim Američkim Državama koristili ovim strategijama je svjetski lanac restorana brze hrane McDonald's. Nakon što su se potrošači počeli žaliti i nakon što su spomenuti lanac restorana brze hrane i drugi pogođeni smanjenjem prihoda, u McDonald'su su obećali da će biti razboritiji.

Osim toga, pojedine kompanije su obećale da će za svoje proizvode koristiti sastojke koje su prvobitno koristili, odnosno da će čak povećati količinu u ambalaži. Povećanje količine, uz zadržavanje cijene, može biti posljedica visokih profitnih marži, piše CNN.