Potpisani ugovori
104

Kanton Sarajevo u 2022. godinu ulazi sa 34 startup kompanije i 120 novih radnih mjesta

M. P.
U vlasništvu žena je 17 od 34 novoosnovanih poslovnih subjekata
U vlasništvu žena je 17 od 34 novoosnovanih poslovnih subjekata
Vlasnici i osnivači novih poslovnih subjekata koji su osnovani uz poticaj Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, po programu Podrška mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata na području KS-a, potpisali su danas ugovore sa resornim ministrom.

Osim ovih, ministar privrede KS-a Adnan Delić potpisao je i ugovore sa predstavnicima IT kompanija koje su po osnovu drugog javnog poziva Poticaj za unapređenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja ostvarili pravo na poticajna grant sredstva u svrhu edukacije i zapošljavanja u oblasti IT industrije.

"Ministarstvo privrede je tokom godine provelo javne pozive za realizaciju Programa razvoja male privrede za 2021. godinu, a programi zbog kojih smo danas ovdje posebno su bitni za nas i za razvoj našeg kantona. Ovim programima direktno doprinosimo kreiranju novih visokokvalitetnih radnih mjesta, te samim tim utičemo na smanjenje fenomena odliva mozgova iz naše zemlje. Njihovom realizacijom se u našoj zemlji zadržavaju vrijedni, sposobni, hrabri i kreativni mladi ljudi koji u budućnosti trebaju biti glavni generatori ekonomskog rasta i razvoja", istakao je Delić.

Delić je ovom prilikom istakao kako je Kanton Sarajevo, zahvaljujući ovim projektima, dobio 34 nova poslovna subjekta, te istakao kako je riječ o različitim djelatnostima, kao što su advokatske kancelarije, stomatološke ordinacije, IT kompanije, te ugostiteljski objekti i druge uslužne djelatnosti.

"Posebno mi je drago da je 17 od 34 novoosnovanih poslovnih subjekata u vlasništvu žena. Opredijeljeni smo za podršku razvoju ženskog poduzetništva i ovo nam je signal da trebamo raditi na strategijama podrške razvoju i osnaživanju ženskog poduzetništva", poručio je Delić.

Delić je istakao kako u 2022. godinu Kanton Sarajevo ulazi ne samo sa 34 novoosnovane kompanije, već isa 120 novih radnih mjesta.

"Prema prvim informacijama, ove godine smo imali najveći odziv na javne pozive za Program razvoja male privrede. Možemo reći da je uspješno proveden, s obzirom na to da smo realizovali skoro 90 posto namjenskih sredstava koja su predviđena za 11 programa. Implementirali smo ih kroz javne pozive tokom proteklih mjeseci. Ponovili smo neke pozive, između ostalih i poticaj za zapošljavanje u IT kompanijama, tako da sada imamo ukupno 73 nova radna mjesta koja će se otvoriti u 13 IT kompanija, koje su prošle javne pozive. Kad uzmemo u obzir i program za osnivanje startup poslovnih subjekata, u novu godinu ulazimo bogatiji za najmanje 120 novih radnih mjesta i zbog toga smo posebno ponosni", istakao je Delić.

Prema njegovim riječima, cilj je zadržati mlade u BiH, ali raditi na unapređenju programa razvoja male privrede, s posebnim fokusom na program podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata i programa koji će poticati razvoj strateških grana privrede. Tim povodom, Delić je najavio i digitalizaciju i osavremenjivanje javnih poziva iz resora privrede, a sve s ciljem što kvalitenije podrške privrednicima s područja KS.