Ogromno ulaganje
53

Kina gradi dvostruko više solarnih i vjetroelektrana od ostatka svijeta

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Količina vjetroelektrana i solarnih elektrana koje se grade u Kini sada je gotovo dvostruko veća od ostatka svijeta zajedno, prenosi The Guardian.

Istraživanje koje je u četvrtak objavila nevladina organizacija Global Energy Monitor (GEM) otkrilo je da Kina ima 180 gigavata (GW) solarne energije u izgradnji i 15 GW energije vjetra. To dovodi ukupnu snagu vjetroelektrana i solarnih elektrana u izgradnji na 339 GW, što je daleko ispred 40 GW u izgradnji u SAD-u.

Istraživači su promatrali samo solarne farme s kapacitetom od 20 MW ili više, koje se napajaju izravno u mrežu. To znači da bi ukupna količina solarne energije u Kini mogla biti puno veća, budući da male solarne farme čine oko 40 posto kineskog solarnog kapaciteta.

Nalazi naglašavaju vodeću poziciju Kine u globalnoj proizvodnji obnovljive energije u vrijeme kada su SAD sve više zabrinute zbog kineskog viška kapaciteta i dampinga, osobito u solarnoj industriji.

Kina je posljednjih godina doživjela procvat obnovljivih izvora energije, potaknut snažnom potporom vlade. Xi Jinping, kineski predsjednik, naglasio je potrebu za "novim kvalitetnim proizvodnim snagama", slogan koji označava želju da se kineska privreda usmjeri prema tehnologiji i inovacijama. Xi je rekao da "nove kvalitetne proizvodne snage" uključuju jačanje zelene proizvodnje.

Između marta 2023. i marta 2024. Kina je instalirala više solarne energije nego u prethodne tri godine zajedno, i više nego ostatak svijeta zajedno za 2023., otkrili su analitičari GEM-a. Kina je na putu da dosegne 1200 GW instaliranih vjetroelektrana i solarnih kapaciteta do kraja 2024., šest godina prije cilja vlade.

"Nesmanjeni val izgradnje jamči da će Kina i dalje biti vodeća u instalacijama vjetra i solarne energije u bliskoj budućnosti, daleko ispred ostatka svijeta", navodi se u izvještaju.

Međutim, analitičari su upozorili da će biti potrebno još više obnovljivih kapaciteta ako Kina želi ispuniti svoj cilj smanjenja ugljičnog intenziteta gospodarstva za 18 posto, što je važan čimbenik u smanjenju emisija. Intenzitet ugljika odnosi se na to koliko se grama CO2 oslobodi za proizvodnju kilovatsata električne energije.