Unapređenje saradnje
137

Konaković s ministrom trgovine Saudijske Arabije o investiranju u BiH i jačanju trgovinskih odnosa

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas tokom službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji sa ministrom trgovine te zemlje Maidom bin Abdullahom Al Qasabijem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Konaković je s Al Qasabijem razgovarao o međusobnim potrebama i mogućnostima proširenja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, značaju proširivanja i aktiviranja trgovinskih odnosa.

Konaković je naglasio da Bosna i Hercegovina nastoji privući što više stranih investicija jer je to način izgradnje kvalitetnih domaćih resursa i garant ekonomskog razvoja zemlje. Istakao je da se u Bosni i Hercegovini radi na unapređenju okruženja za investiranje i regulativi pravne zaštite stranih investitora.

Tokom susreta informisao je sagovornika o značaju i konceptu Sarajevo Business Foruma kao jednog od najznačajnijih okupljanja poslovnih subjekata u regionu zapadnog Balkana koji je izuzetno koristan za uspostavljanje kontakata i istraživanje mogućnosti ekonomske i trgovinske saradnje.

Ministar je pozvao ministra Al Qasabija i predstavnike Kraljevine Saudijske Arabije da u budućnosti ovaj događaj koriste za istraživanje mogućnosti saradnje i poslovnih prilika i istakao  povoljan geografski položaj Bosne i Hercegovine i uspostavu intenzivnijeg aviosaobraćaja između dviju zemalja, što je prilika za bolju dostupnost  regiona Balkana, ali i šire.

Ministar trgovine Kraljevine Saudijske Arabije Maid bin Abdullah Al Qasabi prihvatio je poziv ministra Konakovića u službenu posjetu i posjetu Sarajevo Buisiness Forumu 2025. godine, saopćeno je iz MVPBiH.