Promo
51

Leon Begić, osnivač i vlasnik Vinarije Podrum Begić, dobio priznanje najmenadžera

Među dobitnicima nagrade najmenadžer i najkompanija u kategoriji malog i srednjeg biznisa je i Leon Begić, osnivač i vlasnik Vinarije Podrum Begić, iz Ljubuškog.

Svečana ceremonija izbora koji organizira Evropska nezavisna agencija za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija, održana je proteklog četvrtka.

Ceremonija je okupila najistaknutije lidere iz poslovnog svijeta BiH i okruženja, promovirajući izvrsnost i uspjeh u različitim sektorima na osnovu poslovnih rezultata, kontinuiranog rada i razvoja i izvrsnosti.

Leon Begić aktivan je na području Balkana, a i šire, u promovisanju stabilnosti, demokratije, razvoja ljudskih prava, ekonomske saradnje, trgovine i integrativnih procesa. Posjeduje bogato radno iskustvo od 40 godina, od kojih u bankarstvu 31 godina, dok je ostali njegov radni vijek vezan za finansije i prodaju.

Njegov obiteljski posao, kako voli reći – dopunski je cjeloživotni posao (hobi), a to je proizvodnja grožđa i vina...

Priča Vinarije Podrum Begić počinje u malom selu Prolog, Općina Ljubuški, i njegovom polju "Rastok", koje se prostire na dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, te na dvije poznate vinske regije, Zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju.

Polje "Rastok", selo Prolog, kao i ljudi u njemu, nikada nisu poznavali granicu između dvije države, živjeli su povezani, u skladu sa prirodom, poštivanjem i tradicijom, koristeći samo ono najbolje što mogu dobiti od obje strane. Upravo ta činjenica, stvorila je jednu lijepu priču, koja je već sada prepoznatljiva u cijeloj Bosni i Hercegovini i širem regionu – Vinariju Podrum Begić.

Porodični je to posao, koji ova porodica njeguje više od jednog stoljeća.

"Generacije koje dolaze, uz nove tehnologije, i iskustvo predaka, naporan rad i poštivanje prirode, garancija su da će ova lijepa priča još dugo trajati“, voli istaknuti Leon Begić.

Pored vina, Podrum Begić u svom proizvodnom asortimanu ima i rakije i likere.

"Proizvodnja voćnih rakija je usputnog karaktera, malih količina, za kupce naših vina. Samom procesu posvećujemo maksimalnu pažnju, kako bismo zadržali voćnost i prirodnost svih sastojaka. Osnovna baza je domaća Loza od grožđa, koje imamo iz vlastitih vinograda i od kooperanata. Pored loze, tu je i travarica, sa recepturom ekstrakta mediteranskih trava koje se dodaju Lozi, te odležavanjem dobijemo kvalitetnu Travaricu. Tu su i dvije rakije – likeri: orahovača i višnjevača. Postupak je sličan. Lozi određene visine alkohola dodaje se prirodni plod zelenog oraha, te odlažavanjem i maceracijom, nakon nekoliko mjeseci, dobije Orahovača. Postupak je isti kod Višnjevače. Dobro zrele višnje, najčešće Maraske, a mogu i druge, dodaju se Lozi, te maceracijom, nakon nekoliko mjeseci, dobijemo kvalitetnu Višnjevaču. To su uistinu simbolične količine, za goste naše obitelji i na imanju, te kupce naših vina kojima odgovara prirodni okus oraha i višnje", kazao je ranije za magazin Euromanager.

Leon Begić smatra da Bosna i Hercegovina i cijela regija imaju izuzetan potencijal za rad i život.

"Uvijek sam smatrao da se u Bosni i Hercegovini i na ovim prostorima uopće – može, uz dobar rad i dobre odnose s ljudima, dobro živjeti i da ne treba ići u tuđinu. Trebamo više vjerovati sebi i u sebe, poštivati jedni druge u svim našim razlikama, a zajedničkih osobina imamo puno, i uspjeh neće izostati. Volim reći izreku koju treba primijeniti u životu - 'njemački rad, red i disciplina i Bosanci za druženje“. Tko to uspije posložiti, imat će dobar i sadržajan život."