"100 najvećih u BiH"
21

Lukavac Cement primjer dobre prakse za održivu budućnost BiH

Kompanija Lukavac Cement je bila učesnik i partner manifestacije "100 najvećih u BiH i regionu" na kojoj su se u četvrtak, 26. septembra 2024., u Sarajevu okupili najuspješniji privrednici i vodeći stručnjaci iz BiH i regiona. Ovaj projekt već 37 godina organiziraju Poslovne novine.

ESG principi i njihova implementacija, kao i ulaganja domaćih kompanija s ciljem postizanja i unapređenja društveno odgovornog i održivog poslovanja bili su tema jednodnevne konferencije "100 najvećih u BiH i regionu - ESG Impuls 2024".

"Lukavac Cement već godinama predstavlja primjer dobre prakse u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. Poslujući u skladu sa evropskim prinicipima energetske efikasnosti, ali i realizacijom brojnih društveno odgovornih projekata, želimo sve potaknuti na veću odgovornost prema kvaliteti života u sredinama u kojima živimo. U našem poslovanju primjenjujemo model održivosti koji podrazumijeva da sirovine, komponente i finalni proizvodi minimalno gube na svojoj vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti, a to znači da 'otpad' iz jednog sistema postaje 'resurs' za drugi sistem, s posebnim fokusom na upotrebu obnovljivih izvora energije. Kao pinoniri u upotrebi alternativnih goriva ne samo da štedimo neobnovljive prirodne resurse, nego uveliko smanjujemo negativni utjecaj na okoliš. Posebno je važno naglasiti da proces korištenja ove vrste goriva predstavlja siguran način valorizacije otpada što donosi višestruku korist kako za društvenu zajednicu tako i za našu fabriku“, istakao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

Na svečanoj večeri dodjele nagrada u okviru projekta "100 najvećih u BiH i regionu", Lukavac Cement je ponovno dobio vrijedno priznanje za rezultate u djelatnosti po prihodu koji su ostvareni u 2023., koje je preuzeo Stjepan Kumrić i kazao:

"Ovo je samo još jedan od pokazatelja da je Lukavac Cement jedna od 100 vodećih kompanija u BiH i regionu, ali i jedna od najmodernijih evropskih cementara koja stalno postavlja više standarde u oblasti inovacija, društvene odgovornosti i održivosti i koja tokom 2024. godine obilježava i velikih 50 godina svog postojanja i rada".

Zahvaljujući predanom radu svih bivših i sadašnjih uposlenika, usklađenosti sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja primjenom ESG standarda, poslovanje Lukavac Cementa predstavlja jedan od uspješnih modela kako graditi održivu BiH i bolju budućnost.