Energetska tranzicija
44

Ministar Lakić očekuje skori dogovor o državnom zakonu o električnom energijom, u suprotnom veliki ekonomski udar

B. R.
Vedran Lakić, Petar Đokić i Staša Košarac (Foto: FMERI)
Vedran Lakić, Petar Đokić i Staša Košarac (Foto: FMERI)
Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP) je izjavio da se finaliziraju detalji državnog zakona o električnoj energiji. Napomenuo je da bi izostanak ovog zakona mogao biti krajnje destruktivan.
Lakić je ovo izjavio na današnjem ministarskom savjetu Energetske zajednice u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić (SP), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD), direktor energetske zajednice Artur Lorkowski i drugi nadležni akteri.

Kako su saopćili iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Lorkowski sumnja da će Bosna i Hercegovina uspjeti ispuniti sve obaveze neophodne za izuzeće od primjene prekograničnog mehanizma za karbonsku prilagodbu (CBAM).

"Međutim, mi smo ga upoznali s opredjeljenjem i naporima koje entitetski i državni organi provode po pitanju ispunjenja svih uslova. Svjesni smo toga da nesuglasice, koje imamo oko još nekih pojedinosti, moramo što prije riješiti jer ćemo u suprotnom svi imati negativne posljedice i snositi odgovornost za štetu koju uzrokujemo privredi i građanima", ukazao je Lakić.

Napomenuo je da se FBiH zalaže za donošenje zakona o električnoj energiji na državnom nivou, i to čim prije te da je ministarstvo koje vodi poduzelo, kako je naglasio, sve što je bilo do njega da ispoštuje zahtjeve Energetske zajednica. Očekuje skori dogovor u vezi državnog zakona o električnoj energiji.

"Za sve nas je vrlo bitno da spriječimo plaćanje penala vezano za CBAM, a nakon današnjeg sastanka, siguran sam da to vrlo brzo možemo uraditi. S kolegama Đokićem i Košarcem dogovoreno je da u narednim danima dogovorimo posljednje detalje vezane za ovaj zakon da bismo ga mogli odmah pustiti u dalju proceduru, s posebnim akcentom na osnivanje berze električne energije u Bosni i Hercegovini", naveo je Lakić.

Ministarski savjet Energetske zajednice u Banjoj Luci (Foto: FMERI)
Ministarski savjet Energetske zajednice u Banjoj Luci (Foto: FMERI)

CBAM je karbonska taksa koju će plaćati svi privredni subjekti čija je proizvodnja zasnovana na korištenju električne energije koja je proizvedena iz fosilnih goriva. To će značiti da će cijena električne energije za njh biti uvećana za iznos takse.

Ako Bosna i Hercegovina ispuni sve uslove za izuzeće od primjene CBAM-a, onda će sredstva od taksi ostajati u Bosni i Hercegovini na upravljanje i ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije, a u suprotnom će taj novac ići u budžet Evropske unije, saopćili su iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.