Potpisan ugovor
0

Ministarstvo vanjske trgovine BiH izdvaja 350.000 KM za promociju privrede u inostranstvu

SRNA
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su protokol kojim se utvrđuju osnovni principi i kriteriji za podršku sajamskim manifestacijama i drugim aktivnostima s ciljem promocije domaće privrede u iznosu od 350.000 KM.

Protokol je potpisan u Sarajevu na osnovu odluke o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koju je Vijeće ministara usvojio 26. oktobra, saopćeno je iz Ministarstva.

"Odlukom Vijeća ministara, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odobreno je 350.000 KM iz budžeta institucija BiH. Ova grant sredstva udružićemo sa sredstvima Vanjskotrgovinske BiH i usmjeriti ih na promociju privrede na sajmovima u inostranstvu", istakao je Košarac.

On je naglasio da će u narednom periodu biti formirana mješovita komisija, čiji je zadatak da razmotri plan sajamskih manifestacija, rangira ih i sačini listu za dodjelu navedenih grant sredstva.

"Nakon što komisija okonča svoj dio posla, Ministarstvo će, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, Vijeću ministara predložiti donošenje odluke o dodjeli grant sredstava za podršku sajamskim manifestacijama", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, planirana grant sredstva predstavljaju značajnu pomoć domaćim privrednicima prilikom promovisanja njihovih proizvoda na inostranim sajmovima.

"Učestvovanje na sajmovima u inostranstvu proizvodi velike finansijske izdatke za naše privrednike. Naša namjera je da dodjelom grant sredstava umanjimo njihove troškove, kako bi svoja sredstva mogli uložiti u proizvodnju ili druge potrebe", rekao je Košarac.