Kupovina dionica
47

Miroslav Mišković zvanično uputio ponudu za potpuno preuzimanje sarajevske kompanije Standard Nekretnine

B. R.
Zemljište u Sarajevu u vlasništvu Standard Nekretnina (Foto: D. S./Klix.ba)
Zemljište u Sarajevu u vlasništvu Standard Nekretnina (Foto: D. S./Klix.ba)
Kompanija Delta Real Estate, koja je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, objavila je ponudu za preuzimanje preostalih dionica sarajevske kompanije Standard Nekretnine.
Osnovni kapital Standard Nekretnina iznosi 18,15 miliona KM, koji je podijeljen na 848.274 redovne (obične) dionice, nominalne vrijednosti 21,40 KM po dionici. Delta Real Estate je vlasnik 806.148 redovnih dionica s pravom glasa, što je više od 95 posto dionica s pravom glasa.

U ponudi je 42.126 ili skoro pet posto dionica, što znači da Delta Real Estate želi steći potpuno vlasništvo nad Standard Nekretninama, o čemu smo ranije pisali.

Kako je objavljeno na Sarajevskoj berzi (SASE), ponuđena cijena iznosi 21,40 KM po dionici. Rok trajanja ponude za preuzimanje je 28 dana, a počinje teći od objavljivanja ponude za preuzimanje u dnevnim novinama.

Delta Real Estate je nedavnom dokapitalizacijom od 10 miliona KM svoj vlasnički udio u Standard Nekretninama povećao sa 89 na 95 posto.

Standard Nekretnine je neaktivna kompanija, a vrijednost ima u zemljištu u sarajevskom naselju Stup, koje je višemilionske vrijednosti. Na spomenutom zemljištu je prije rata bila fabrika namještaja Standard koju je Mišković kupio 2008. godine. Tri godine poslije je Standard podijeljen na kompaniju koja se bavi proizvodnjom namještaja Standard Furniture i kompaniju koja se bavi nekretninama Standard Nekretnine.

Mišković planira izgraditi veliki stambeno-poslovni kompleks sa skoro 118.000 kvadratnih metara.

Njegov Delta Real Estate je vlasnik nekretnina širom bivše Jugoslavije, među kojima su tržni centri, stambene zgrade i hoteli.