Svjetlo na kraju...
76

Na gradilištu tunela Hranjen: Intenzivnim radovima cijev bi mogla biti probijena za 30 mjeseci

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je prošlog mjeseca izabran nadzor nad radovima na tunelu Hranjen, zbog kojeg su mjesecima ranije bili zaustavljeni radovi na ovom za Goražde historijskom projektu, gradilište je ponovo aktivno.

Ivan Mlakić Vuković, glavni nadzorni inžinjer projekta tunel Hranjen, ispred IPSA Instituta potvrdio je da su radovi na iskopu i osiguranju tunela nastavljeni još od kraja osmog mjeseca.

"Izvođač se mobilizirao kao i nadzorna služba u punom kapacitetu, u toku ove radne sedmice bi trebali početi sa radovima na sekundarnoj oblozi, a naredni mjesec i na nastavku iskopa tunela. Nadamo se da ćemo po okončanju ovog ugovora vidjeti svjetlo na kraju tunela, ugovor podrazumjeva konačni iskop tunela i generalno bit će oko 30 posto tunela izbetonirano, tunel još uvijek neće biti iskompletiran", kaže Mlakić Vuković.

Objašnjava da je sa prošlim ugovorom okončano oko 52 posto iskopa tunela i oko 15 posto sekundarne obloge tunela.

"To je sve u urednom stanju, nema nikakvih problema, urgentno je nastaviti radove jer ovo je takav tip konstrukcije da ne trpi neka čekanja, da duže vrijeme stoji nezaštićeno ili bez nadzora", pojasnio je on.

Od ranije je poznato da su rokovi za probijanje tunela davno probijeni, te da su njegovu izgradnju pratile brojne poteškoće u realizaciji.

"Nama je sa tehničke strane kao nadzoru teško komentarisati rokove koje je neko postavio, generalno sa stručnog aspekta zbog geoloških uslova, dinamika iskopa ovog tunela je takva kakva jeste i ne može biti brža, govorimo pod uslovom osiguranih finansijskih sredstava. Ovaj ugovor i rok od 30 mjeseci je sasvim dovoljan da se izvedu ovi radovi. Uz normalnu dinamiku mi očekujemo da ćemo po okončanju ovog ugovora konačno imati barem ovu prvu fazu, da je tunel probijen", pojasnio je Mlakić Vuković.

Trenutno je na gradilištu angažovana ekipa za detonažu sekundarne obloge dok će se u toku oktobra izvršiti pripremne aktivnosti za nastavak iskopa.

"Mi vjerujemo da će se izvođač angažovati u punom kapacitetu, sa južne strane se priprema novi kamp niže prema Goraždu gdje će biti smješteni ljudi koji će isključivo raditi sa ove strane, a sa sjeverne strane već odavno imamo drugi kamp tako da to može funkcionisati kao dva odvojena gradilišta", kazao je Mlakić Vuković.

On dodaje da je olakšavajuća okolnost što je stari novi izvođač radova Euro Asfalt s obzirom da poznaje kompletnu problematiku tunela.

"Nema generalno ništa što nije standardno za tunelogradnju gdje se mi prilagođavamo stvarnim uslovima tunela, niti nešto što bi nas trebalo iznenaditi, sa sjeverne strane smo imali problem sa vodom, ta voda je kanalizirana i usmjerena tamo gdje mi želimo, uvijek postoji mogućnost da se pojavi kad se počne kopati sa druge strane, ali izvođač mora pripremiti gradilište za takav slučaj", zaključuje.

Podsjetimo da je u martu ove godine sa izvođačem Euroasfaltom potpisan ugovor za nastavak radova na probijanju tunela Hranjen i izradi primarne tunelske podgrade, kao i izradi dijela sekundarne tunelske obloge. Vrijednost ugovorenih radova je bez PDV-a 122 miliona i 975.918 KM.