Javni prijevoz
56

Na linijama od Pazarića i Podlugova do Sarajeva 30 posto od ukupnog broja putnika ŽFBiH

B. R.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je zadovoljan kako funkcioniraju željezničke linije kojima je više općina povezano sa centrom Sarajeva.

Prema njegovim riječima, kada su se prije tri godine uvele željezničke linije iz Pazarića do Sarajeva, a potom i iz Podlugova do Sarajeva te omogućeno da kuponi javnog prijevoza važe i u vozu na ovim linijama, znao je da se radi dobra stvar. Istakao je podatak za koji je ocijenio da govori o značaju ovih željezničkih linija.

"Te dvije linije zadnje tri godine, od njihovog uvođenja, čine više od 30 posto od ukupnog broja putnika na svim linijama u Federaciji Bosne i Hercegovine", ukazao je Šteta.

Kako je podsjetio, slijedom dobrih praksi, prije dvije godine je omogućeno saobraćanje voza na liniji do Visokog, kako bi i stanovnici Lješeva u općini Ilijaš imali iste pogodnosti.

"Pogodnosti su višestruke - brža, sigurnija i povoljnija vožnja. Sretan sam kada čujem da građanima itetako znači da samo jednim prijevozom, mogu doći brzo do centra grada. Nekad su morali mijenjati po tri vrste prijevoza i vožnje su trajale dosta duže zbog gužvi na saobraćajnicama i presjedanja", istakao je.

I ove školske godine, kako je naglasio, olakšat će se učenicima put od kuće do škole i nazad jer i njihovi kuponi važe u vozu. Željezničke linije se finansiraju putem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.