Za i protiv
195

Na pragu smo da nedjelja bude neradni dan u trgovinama: Burna rasprava u Parlamentu FBiH

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini koji između ostalog tretira i neradnu nedjelju za dio radnika izazvao je dugu diskusiju na 14. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije koja se održava u Sarajevu.

Za riječ se o Prijedlogu Zakona prvi javio zastupnik Stranke za BiH Admir Čavalić.

"Obrazložit ću ko za ovo lobira. Lobiraju veliki trgovinski lanci. To nije tajno, to je potvrđeno. Zašto lobiraju? Zato što im nedostaje radne snage? Ja bih dodao da je to radna snaga kojoj ne odgovaraju ovi uslovi rada. Ja sam već pitao poslodavce, ako vi to toliko želite, zašto sami ne zatvorite poslovnice nedjeljom? Oni kažu da će onda kupci ići kod konkurencije. Radnici jednog trgovinskog lanca koji sebe proglašava najuspješnijim godinama ne lobiraju za ovo. Njihovi radnici se ne žale što rade nedjeljom jer za taj dan dobijaju duple dnevnice. Oni ne lobiraju kod nas za neradnu nedjelju, oni uredno isplate svoje radnike. Ovi koji lobiraju i traže neradnu nedjelju zarađuju ogroman profit, a ne žele ga podijeliti s radnicima", kazao je Čavalić.

Također, iznio je i svoje razmišljanje o tome zašto se "velikim trgovinskim lancima" žuri s ovim zakonom.

Federalni zastupnici (Foto: T. S./Klix.ba)
Federalni zastupnici (Foto: T. S./Klix.ba)

"Imamo dolazak jednog velikog trgovinskog lanca koji dolazi iz EU. Oni daju 200 KM za rad nedjeljom. Uzet će im svu radnu snagu, to se oni boje. Dakle, bitno je da se kaže da ovo nije neradna nedjelja, ne zabranjuje ovaj član mnogo toga - da rade u dragstoru, pekari, da rade u magacinima... Da je ovo radnički zakon, on bi prvo zabranio rad onima iz magacina. Oni zabranjuju samo rad prodajnim objektima. Koji su efekti ove mjere? U gradovima gdje je to primijenjeno radnici idu na druga mjesta da rade. Idu raditi u kladionice naprimjer jer one rade. Imaju nemogućnost ostvarivanja veće plate zbog te neradne nedjelje. Takve primjere imamo u nekim gradovima koji su probali uvesti ovaj zakon. Stav našeg kluba je da pristajemo na neradnu nedjelju, ali ponudite nam tu neradnu nedjelju, a ne ovu parcijalnu zabranu", kazao je Čavalić.

Riječ je potom uzeo Haris Šabanović (SDA).

"Jedno od glavnih pitanja za mene je da li su motivi radnici ili ovi lobiji koje je spominjao kolega Čavalić. Ja bih volio da su to radnici, ali nisam baš uvjeren", kazao je.

Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke kaže da bi nedjelja trebala biti neradna, ali da je Parlament FBiH "pribjegao ad hoc rješenju".

"Ono reguliše samo neradnu nedjelju, a ne da se nedjelja plaća duplo više, praznik duplo više itd. Vladi to nije palo na pamet. Veseli me što ima amandman da ovaj zakon svaka lokalna sredina može urediti kako joj odgovara. Ovo je napravljeno prilično traljavo zbog pritiska krupnog kapitala", rekao je i dodao da će ipak glasati za ovaj zakon, a između ostalog zbog kulturoloških razloga.

Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke zamjera jer je ostala nejasna online trgovina u ovom zakonu.

"Trebalo je predvidjeti da se potpuno omogući online poslovanje. U vrijeme kad se sve radi preko mobitela, ja da bih otvorio online radnju moram imati muški i ženski WC? Ili moram imati skladište? Po meni, moralo se omogućiti ljudima potpuno online poslovanje. Ovdje se u biti posložnjava online poslovanje. Sugerišem da malo uskladite ovu zakonsku terminologiju", kazao je.

Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke kaže da je često s velikom dozom ljutnje posmatrala "žene" koje rade u trgovinama.

"Pitala sam se kako jednom poslodavcu ne padne na pamet da okrene vrata da ne mora sva hladnoća ili toplota da se sruči na onu kasirku. I sama sam vršila pritisak kad kasirke nemaju stolice da sjednu. Morale su da pristaju na jako niske plate. Ja sam sretna što su konačno ti radnici mogli tražiti poboljšanje uslova. Ne znam čemu ova rasprava", kazala je.

Rukovodstvo FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (Foto: T. S./Klix.ba)
Rukovodstvo FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (Foto: T. S./Klix.ba)

Odgovarajući na tvrdnje Čavalića da se zakon donosi uslijed pritiska velikih trgovačkih lobija, kazala je:

"Koliko znam, ovo je tražio sindikat radnika. Otkud sad lobiji velikih trgovačkih lanaca i ostale priče?", upitala je.

Mirsad Čamdžić iz Naše stranke kaže da su Čavalićeve riječi da ministar radi u interesu velikih trgovačkih lobija "teške optužbe".

"Objašnjenje za događaj ili niz okolnosti koje tvrdi da su one rezultat tajnog dogovora, najčešće moćnih osoba, gdje je od ključnog značaja da one ne dođu do javnosti. Znate li šta sam sad pročitao? Definiciju teorije zavjere. I puno toga sličnog je rekao Čavalić. Prema našim saznanjima, Lidl ne radi u Hrvatskoj nedjeljom. Ova inicijativa je došla od sindikata, a ne od lobista kako je rekao. Nije sve u 50 ili 100 KM", kazao je Čamdžić.

Glasanje o ovom prijedlogu bit će obavljeno nakon što se održi diskusija o svim tačkama dnevnog reda, a ima ih 22.