Stroži propisi
9

Najveći državni fond na svijetu bi mogao prodati dionice kompanija koje pomažu izraelskom ratu u Gazi

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Norveški državni fond, koji ima 1,7 biliona dolara, možda će morati prodati svoje dionice u kompanijama koje krše nove, strože propise ovog fonda. Propisi se odnose na kompanije koje pomažu Izraelu u aktivnostima na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako je objavila agencija Reuters, Etičko vijeće Fonda, kao najvećeg fonda ove vrste na svijetu, 30. augusta je poslalo pismo Ministarstvu finansija Norveške, a kojim se tretira neetičko korporativno djelovanje. Reuters je imao uvid u sadržaj tog pisma.

U pismu nije precizirano koliko i dionice kojih kompanija bi mogle biti prodate, ali je navedeno da bi to bio mali broj dionica ako odbor Centralne banke Norveške, koji ima posljednju riječ po ovom pitanju, bude slijedio spomenutu preporuku.

Norveški državni fond je među vodećim investitorima u ESG-u (zaštiti okoliša, društvenog razvoja i upravljanja) te na svjetskom tržištu posjeduje 1,5 posto dionica u 8.800 kompanija. Etičko vijeće Fonda od početka rata u Pojasu Gaze utvrđuje da li kompanije ne poštuju propise Fonda. Očekuje se da će se novim propisima povećati broj kompanija s kojima će Fond prekinuti poslovanje.

Prema pisanju Reutersa, među tim kompanijama bi mogle biti RTX Corp, General Electric i General Dynamics. Nevladine organizacije tvrde da spomenute kompanije proizvode oružje koje Izrael koristi u ratu u Gazi.

Norveški državni fond je zaključno s 30. junom ove godine u 77 izraelskih kompanija imao investicije od 16 milijardi kruna (četiri milijarde KM). Među tim kompanijama su one koje se bave nekretninama, energetikom, telekomunikacijama i banke. One su činile 0,1 posto od ukupnih investicija Fonda.