Poruka iz Neuma
141

Nermin Nikšić tvrdi: Pritisci postoje, ali ne pada nam na pamet privatizacija velikih javnih kompanija

B. R.
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: Vlada FBiH)
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: Vlada FBiH)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) je danas u Neumu na Simpoziju "Vrijeme je", u organizaciji konsultanske kuće Revicon, govorio o javnom sektoru.
Napomenuo je da se puno stvari smože i treba poboljšati u javnom sektoru i uvjerava da Vlada FBiH na tome već uporno i uveliko radi, i to što je moguće transparentnije kako bi bilo vidljivo i građanima. Priznaje da postoji pritisci za privatizaciju velikih javnih kompanija.

"Treba imati u vidu zatečeno stanje kada je u pitanju energetski sektor, kada su u pitanju elektroprivrede. Svi smo svjesni svega što se događa kada su u pitanju telekomi. Svjesni smo i interesa koji postoji pod pritiskom određenih krugova i lobija iz međunarodnih finansijskih institucija koji insistiraju na privatizaciji ovih kompanija", naglasio je.

Ponovo je obećao da neće biti privatizacije ovih kompanija.

"To nam ne pada na pamet, to je nacionalno blago za koje ćemo se boriti da ostane ovakvo kakvo jeste, ali ćemo ga unaprijediti što je moguće više", istakao je.

Zaista je vrijeme da, kako je izjavio Nikšić, neke stvari nazivamo pravim imenom, da se suoči s realnošću i učini sve da se realiziraju programi kojima će se doprinijeti poboljšanju statusa svih građana FBiH.