Pogođeno krizom
61

Njemački plan težak stotine miliona eura: Korak naprijed ka državnom preuzimanju privatnog brodogradilišta

B. R.
Brodogradilište Meyer Werft (Foto: EPA-EFE)
Brodogradilište Meyer Werft (Foto: EPA-EFE)
Njemački savezni odbor za budžet jučer je odobrio vladin plan za spas brodogradilišta Meyer Werft. Plan podrazumijeva da država za 200 miliona eura kupi 40 posto vlasničkog udjela u ovom brodogradilištu.
Osim toga, plan je ovoj kompaniji dati garanciju za kredit u iznosu od milijardu eura, što znači da će država pokriti kredit ako kompanija ne bude u stanju da ga otplati. No, budžetski odbor tek treba odobriti ovu garanciju.

Nadalje, savezna pokrajina Donja Saksonija također namjerava da za 200 miliona eura kupi još 40 posto vlasničkog udjela i dati garanciju na spomenuti kredit. To znači da će 80 posto brodogradilišta u Papenburgu i Rostock-Warnemundeu, na sjeveru Njemačke, biti u javnom vlasništvu. U potpunom vlasništvu porodice Meyer ostat će brodogradilište u finskom Turkuu.

Kompaniji je do 15. septembra potrebno 2,8 milijardi eura za izgradnju novih brodova do 2028. Pogođena je krizom usljed pandemije koronavirusa, kada se dogodilo poskupljenje energije, sirovina i radne snage. Ugovorima koje je sklopila prije pandemije nisu u obzir uzeta ova poskupljenja.

Skoro 80 posto od ukupne cijene broda se plaća prilikom njegove isporuke, što znači da brodogradilište mora imati rezerve gotovine za finansiranje proizvodnje. Njemački list Der Spiegel je objavio da se država zainteresirala za pomoć brodogradilištu Meyer Werft i zbog vojnih razloga.

Naime, brodogradilišta bi mogla postati važna u razvoju mornarice. Spomenuto brodogradilišta zapošljava 3.000 ljudi. Međutim, prema podacima njemačke državne banke KfW, taj broj se povećava na 20.000 ako se u obzir uzme 800 dobavljača Meyer Werfta.

Većinsko državno vlasništvo u ovom brodogradilištu bi trebalo biti privremeno, ali još nije poznato koliko dugo privremeno, prenosi Euronews.