Loš uticaj na okolinu
0

Novi direktor Starbucksa na udaru kritičara zbog planova da na posao putuje avionom

N. Ž.
Starbucks (Foto: EPA-EFE)
Starbucks (Foto: EPA-EFE)
Novi direktor Starbucksa Brian Niccol dobio je veliki broj kritika na društvenim mrežama nakon što je objavljeno da će na posao putovati avionom, imajući u vidu da živi 1.600 kilometara od sjedišta firme.

Korisnicima društvenih mreža je sporna odluka da se Niccolu odobri ovaj način putovanja na posao, kada Starbucks veliki fokus stavlja na svoju ekološku osvještenost.

Niccol inače živi u mjestu Newport Beach, u saveznoj državi Kaliforniji, a sjedište Starbucksa nalazi se u Seattleu, na nekih 1.600 kilometara od kuće njihovog novog izvršnog direktora.

Prema javno dostupnim informacijama, Starbucks je Niccolu odobrio korištenje aviona koji pripada firmi da, po potrebni, dođe iz svoje rezidencije u Kaliforniji u sjedište kompanije. Kritičari ističu da od Niccola nije traženo da promjeni mjesto boravka zbog novog posla.

Međutim, Niccol će od Starbucksa dobiti i manji ured u Kaliforniji, kako ne bi morao uvijek prelaziti put od 1.600 kilometara kako bi obavljao svoj posao.

Pored toga, kritičari su istakli i njegovu platu kao problematičnu. Niccol bi na mjestu izvršnog direktora zarađivati 1,6 miliona dolara, uz potencijalne bonuse od 7,2 miliona dolara u novcu, te do 23 miliona dolara u dionicama Starbucksa.

Brojni korisnici društvenih mreža su istakli da su ove cifre pretjerane, posebno u vremenu kada se brojni građani SAD-a bore s inflacijom i većim cijenama.

Niccol je prije preuzimanja mjesta izvršnog direktora Starbucksa bio na istoj poziciji u kompaniji Chipotle, koja se također bavi hranom i pićem.