Odluka stupa na snagu
378

Novi obračun: Od sutra struja za korisnike Elektroprivrede BiH skuplja za 10 posto

A. Ku.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) krajem juna odobrila prijedlog Elektroprivrede BiH, cijena električne energije će od sutra, 1. augusta, za domaćinstva biti povećana za 10,4 posto te počinje primjena novog obračuna.
Građane najviše brine lančano poskupljenje roba i usluga koje će povećanje cijene struje izazvati, a iz Elektroprivrede BiH su najavili da je ovo samo početak, jer poskupljenje od 10 posto nije dovoljno da pokrije sve troškove i sanira gubitak koji iznosi 331 milion KM.

Govoreći o poskupljenju struje, direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić kazao je na konferenciji za medije koja je održana nedugo nakon sjednice FERK-a da je usklađivanje cijene energije neophodno i da je posljednje, prije ove odluke, pokrenuto 2011. godine, a odluka je donesena 2012. godine.

"Mi smo pokrenuli postupak usklađivanja sa ulaznim troškovima. Nama su poskupile usluge transporta, poskupile su sve druge usluge pa i od pošte koja nam radi uslugu printanja računa, vodne naknade su nam poskupile, sve što se moglo povećati u prošloj godini se povećalo", rekao je Buljubašić.

On je također kazao da očekuje da će za 85 posto potrošača povećanje cijene iznositi 2,5 KM po računu.

Poskupljenje od 7,29 posto se odnosi na vrtiće, studentske domove studenata, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i kupce iz kategorije ostala potrošnja.