Za razvoj poduzetništva
0

Općina Travnik na Svjetskom kongresu poduzetnika dobitnik priznanja "GlobalLocal"

E. M.
Foto: Općina Travnik
Foto: Općina Travnik
Općina Travnik dobitnica je prestižne internacionalne nagrade i priznanja "GLOBALLOCAL" i to u sklopu Svjetskog kongresa poduzetnika.

Svjetski kongres poduzetnika koji se od 16. do 19. oktobra održao u Crnoj Gori donio je radost za Općinu Travnik. Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja Općini Travnik dodijelio je internacionalnu nagradu i priznanje “GLOBALLOCAL” za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi za 2023/24. godinu.

Nagradu je u ime načelnika Općine Travnik preuzela sekretar Općine Amela Hadžijusufović te tom prilikom predstavila primjere dobre prakse iz Travnika.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je kazao da ga posebno čini sretnim i ponosnim to što je internacionalna poslovna zajednica među preko 100 kandidata, predložila i kandidirala Općinu Travnik za dodjelu nagrade te što je jedna mala lokalna zajednica prepoznata i nagrađena značajnim priznanjem.

Pored Travnika, dobitnik prestižnog priznanja je i Grad Zavidovići.

"Nagrada i priznanje su rezultat onoga što smo kao lokalna zajednica učinili na stavarnju uslova i ambijenta za razvoj poduzetništva, ali je i također potvrda nastojanja Općine Travnik da ojača i unaprijedi poduzetništvo kroz realizaciju kvalitetnih programa podrške, kao i da idemo u pravom smjeru", kazao je Dautović.

U prethodnom periodu na temelju transparentnih kriterija, provodila se detaljna procedura predlaganja kandidata za dodjelu navedene nagrade, tokom koje je predloženo oko 100 kandidata iz 9 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Komisija za izbor kandidata je bila sastavljena od 15 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, trgovinu/prodaju, menadžment, financije i poduzetništvo.

Četvrto po redu izdanje Svjetskog kongresa preduzetnika okupilo je uspješne preduzetnike, menadžere i lidere, a dodjela ove nagrade jedan je od  pokazatelja da Općina Travnik, posebno posljednjih godina aktivno radi na kreiranju adekvatnog ambijenta za razvoj poduzetništva, a sve s ciljem unapređenja uslova života i rada unutar svoje lokalne zajednice.

Nagrade i priznanja "GLOBALLOCAL" dodeljuju Međunarodni ekonomski forum Perspektive, Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja "GLOBALLOCAL" i Mreža mladih poduzetnika Srednje i Jugoistočne Evrope "4E – ekonomija, energija, ekologija, Evropa 2050".

Inicijativa za održavanje Svjetskog kongresa poduzetnika pokrenuta je još 2016. godine u Dubrovniku, od 254 preduzetnika iz 11 evropskih zemalja - učesnika Regionalnog summita poduzetnika Srednje i Jugoistočne Evrope "300 najboljih".