Najavio ministar
88

Parlament FBiH će u oktobru razmatrati zakon o zabrani rada nedjeljom

FENA
Amir Hasičević (Foto: I. L./Klix.ba)
Amir Hasičević (Foto: I. L./Klix.ba)
Federalni ministar trgovine Amir Hasičević (Naša stranka) očekuje da će zakon o unutrašnjoj trgovini biti na dnevnom redu Parlamenta Federacije BiH u oktobru, a Nacrt zakona o e-trgovini do kraja godine.

Kazao je to nakon završene javne rasprave o Nacrtu zakonu o unutrašnjoj trgovini u Sarajevu, koje su do sada organizirane u Mostaru, Zenici, Tuzli.

Posljednja od pet rasprava bit će održana u Bihaću 26. juna, nakon čega će radna grupa uvrstiti u tekst zakona konstruktivne prijedloge, primjedbe i sugestije te zakon uputiti u parlamentarnu proceduru do konačnog usvajanja.

Hasičević je kazao da u javnom prostoru taj zakon prepoznat kao zabrana rada nedjeljom. Između ostalog, naveo je da je dosadašnje pitanje radnog vremena u trgovinama regulirala lokalna zajednica, što je u praksi imalo različita rješenja.

"U razgovoru sa zainteresiranim stranama smo uvidjeli da je to jedan od problema. U javnosti smo čuli da mi upravo radimo na dehomogenizaciji tržišta, jer taj prijedlog ne obuhvata drugi entitet, što nije istina, jer je do sada lokalna zajednica određivala radno vrijeme", kazao je ministar.  

Dodao je da su tokom javnih rasprava razgovarali s određenim subjektima, stranama kojih se to tiče, ali i strukom, ne samo o radnom vremenu, već i o potrebi usvajanja zakona o e-trgovini i zakona o zaštiti potrošača.

Dodao je da su napisali tekst zakona o zaštiti potrošača, koji će razmotriti sa resornom radnom grupom.

Poseban fokus ovog zakona, dodao je, bit će na smanjenju sivog tržišta i zaštiti potrošača.

Ministar je kazao da su danas na javnoj raspravi razgovarali o inspekcijskom nadzoru i provedbi tog zakona u praksi, što je bio i fokus u Zenici, dok su se u Tuzli više fokusirali na radno vrijeme prodajnih objekata te mjestima na kojima mogu obavljati prodaju. U Mostaru su, dodao je, najviše govorili o zaokruživanju cijena i uvođenju samouslužnog točenja goriva.