"100 najvećih u BiH"
82

Pioniri u prehrambenoj industriji: BIMAL dospio među 2,3% najuspješnijih kompanija u BiH

I. B.
BIMAL Brčko
BIMAL Brčko
Kompanija BIMAL sa sjedištem u Brčkom još jednom je dokazala vodeću poziciju na tržištu, osiguravši vrijedno priznanje na ceremoniji "100 najvećih u BiH".

Kao jedinoj fabrici jestivog ulja u Bosni i Hercegovini, kompaniji BIMAL Brčko uručeno je priznanje za prvo mjesto po prihodu u djelatnosti "Proizvodnja prehrambenih proizvoda". To je ujedno svrstalo među zavidnih 2,3% kompanija bh. privrede s najuspješnijim poslovanjem.

Poslovni rezultati iz 2023. godine svrstali su BIMAL na 28. mjesto po izvozu, dok se po prihodu našla među 50 najuspješnijih kompanija, što je impresivan rezultat s obzirom na izazove s kojim se domaće kompanije kontinuirano suočavaju na globalnom tržištu.

Ševal Suljkanović na uručenju priznanja
Ševal Suljkanović na uručenju priznanja "100 najvećih"

"Naša kompanija, kao uostalom i sve velike kompanije koje ozbiljno posluju u Bosni i Hercegovini, konstantno se suočava sa izazovima, ali i radi na njihovom prevazilaženju. Svjesni smo da je razvoj domaće industrije ključan za našu privredu, pogotovo u turbulentnom vremenu, kakvo je danas, u kojem globalne prilike nisu naklonjene malim državama sa nejakom ekonomijom. Zato nam ovo priznanje posebno znači, jer 2023. poslovna godina nije bila laka ni za prehrambenu ni za druge industrije", riječi su Ševala Suljkanovića, izvršnog direktora za ekonomska pitanja kompanije.

Inače, BIMAL Brčko članica je BIMAL Grupe, vodećeg proizvođača jestivih ulja u regionu Zapadnog Balkana, koji ima dugu tradiciju prerade uljarica.

Nakon privatizacije od strane austrijske kompanije 2002. godine, počeli su nizati sve uspješnije rezultate. Kapaciteti prerade su značajno povećani, pa tako, od skromnih 26.000 tona, danas prerađuju čak 120.000 tona sjemena uljarica godišnje.

BIMAL punionica
BIMAL punionica

BIMAL je, također, regionalni lider u proizvodnji rafinisanih ulja, sa 66.000 tona godišnje, čime nisu prepoznatljivi samo na domaćem, nego i na regionalnom tržištu.

"Mi nastavljamo dalje raditi na tome da budemo prvi u svojoj djelatnosti i da najbolje iz Bosne i Hercegovine, osim na naše, šaljemo i na inostrana tržišta. Zahvaljujemo se organizatorima projekta '100 najvećih', koji daje dodatnu motivaciju BH privrednicima da ne posustaju i da vuku naprijed razvoj države", zaključio je Suljkanović.

Podsjetimo, organizator događaja Poslovne novine rangirale su kompanije u kategorijama male, srednje i velike na osnovu prihoda, izvoza, dobiti i broja zaposlenih, a samo 2,3% od ukupnog broja kompanija u BiH - njih 929 - rangiralo se na liste "100 najvećih u BiH", sa ostvarenim natprosječnim poslovnim rezultatima.

Kroz kontinuirano ulaganje u proizvodne kapacitete, ističu iz kompanije, BIMAL ne samo da širi svoju poslovnu mrežu, već i doprinosi ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine, a njihov uspjeh rezultat je dugoročnih vizija i strategija koje stavljaju kvalitet i održivost na prvo mjesto.