Saopštile vlade
40

Poljska i Mađarska odlučile zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine

T. K.
Poljski policajci patroliraju u selu Przewodow, jugoistočna Poljska (Foto: EPA-EFE)
Poljski policajci patroliraju u selu Przewodow, jugoistočna Poljska (Foto: EPA-EFE)
Poljska i Mađarska odlučile su zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor, saopštile su dvije vlade.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, završile su u Poljskoj i drugim centralnim evropskim državama, što je srušilo cijene i pogodilo prodaju lokalnih poljoprivrednika.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog poljske odluke, rekavši da "rješavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rješenje situacije".

U pismu Evropskoj komisiji prošlog mjeseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja rekli su da je opseg povećanja proizvoda poput žitarica, sjemenki uljarica, jaja, peradi i šećera bio "bez presedana", te rekli da bi carine na ukrajinski poljoprivredni uvoz trebale potencijalno uzeti u obzir.

"Danas je vlada odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak, uvoz žitarica u Poljsku, ali i desetke drugih vrsta hrane (iz Ukrajine)", rekao je lider PiS-a Jaroslaw Kaczynski tokom stranačke konvencije.

Popis te robe, koji će se kretati "od žitarica do proizvoda od meda, jako, jako puno toga", bit će uključen u Vladinu uredbu, dodao je.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i prehrane reklo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo na razgovore kako bi se riješio problem.

"Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali naglašavamo da su ukrajinski poljoprivrednici trenutno u najtežoj situaciji", stoji u saopštenju.

Nakon odluke Poljaka, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana pridružila se zabrani, rekavši da bi status quo nanio veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.