Sjajni podaci
344

Popunjenost hotelskih smještaja u Sarajevu već na 98% na dane SFF-a

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Popunjenost hotelskih smještaja u glavnom gradu BiH u periodu Sarajevo Film Festivala, od 16. do 23. augusta, već je na 98 posto.

To su podaci sa servisa Booking.com ukoliko se odaberu datum od 16. do 23. augusta za dvije osobe u nekom od 50 dostupnih hotela u Sarajevu.

Što se tiče privatnih apartmana na Bookingu, popunjeno je već 78 posto kapaciteta od ukupno registrovanih na ovom svjetskom servisu.

U Sarajevu već sedmicama vladaju velike gužve s obzirom na grupe turista koji dolaze iz cijelog svijeta u glavni grad BiH, ali vrhunac se očekuje od narednog petka kada počinje najveći filmski festival u ovom dijelu Evrope.

"Prema podacim Turističke zajednice KS od prošle godine, preko 30.000 dolazaka je bilo samo zbog SFF-a, ali znamo da je toga i puno više što nije registrovano. Grad tada živi 24 sata dnevno, preko 200 novinara je registrovano, puno je filmskih zvijezda. SFF je vrhunac cjelogodišnje i ljetne sezone u Sarajevu", rekao je predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić gostujući na TVSA.

Fazlagić je kazao da se tokom augusta očekuje i najveći priliv turista.

On je kazao da Sarajevo još nema kapacitet za rast u svim segmentima turizma koji se razvija veoma brzo.

"Centar i Stari Grad mora biti pokriven dobrim internetom za turiste i građane. Moramo raditi i na čistoći i javnim toaletima, a moramo raditi na kongresnom turizmu i outdoor turizmu", dodao je.