Opravdano ili ne?
63

Poskupjeli pekarski proizvodi, očekuje se i viša cijena hljeba i brašna

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je struja za privrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) poskupjela za 20 posto, došlo je do rasta cijena pekarskih proizvoda za 20 feninga. Međutim, čini se da tu nije kraj poskupljenjima.

Sve je izglednije da ćemo u narednom periodu plaćati skuplje brašno zbog poskupljenja uvoznih cijena pšenice, a to će kao i uvijek dovesti do poskupljenja hljeba.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za Klix.ba da poskupljenja nisu opravdana te da BiH ima dovoljno pšenice.

"Trenutno pšenice ima dosta na domaćem tržištu po veoma niskim cijenama, između 30 i 40 feninga se pšenica može nabaviti na domaćem tržištu. Ne vjerujem ni da je na berzi poskupila koliko kukaju, ali logično je da će poskupiti sve. Mlinari najavljuju poskupljenje od 20 posto. Sve nas interesuje cijena finalnog proizvoda, hljeba. I do sada je hljeb bio preskup u odnosu na pšenicu koju kupuju po niskim cijenama, mlinari prodaju brašno po skupim cijenama, pekari prodaju hljeb po izrazito skupim cijenama. Od jedne kile brašna se prave četiri hljeba", kaže nam Bićo.

Obratili smo se kompaniji Klas s upitom o mogućem poskupljenju brašna i hljeba iz koje su nam kazali da će brojni faktori i dešavanja na tržištu diktirati cijene.

"Naime, ukoliko dođe do poskupljenja cijena sirovina, s fokusom na cijenu pšenice, glavnog sastojka brašna, to će se reflektirati na daljnja poskupljenja – brašna i hljeba. Cijena će biti formirana u zavisnosti i od troškova energije, s obzirom na to da pekarska industrija troši velike količine energije za proizvodnju hljeba. Svakako inflacija, transport, logistika, carina ali i ekonomski uvjeti na tržištu, mogu imati svoj udio u promjeni cijena", kazali su nam iz Klasa.

Razgovarali smo i s pekarima koji ističu da brojni faktori utječu na eventualna poskupljenja.

Istaknuli su da veća cijena električne energije, ali i brašna, diktira cijenu krajnjeg proizvoda te podsjetili da je najavljeno novo poskupljenje struje već u narednoj godini.