Obaveza na EU putu
19

Preporuke privatnog sektora za nadležne u BiH: Kako uspostaviti zelenu ekonomiju

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Vanjskotrgovinska komora u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) predstavila preporuke privatnog sektora za uspostavljanje zelene ekonomije.

Cilj njihovog projekta je da se predstavnicima vlasti u BiH predstave konkretne preporuke privatnog sektora, koje bi trebale biti integrisane u programe koje provode nadležne institucije.

Tim povodom su govorili Zdravko Marinković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore i Adrijana Marić, projektna menadžerica GIZ-a.

"BiH je preuzela obavezu Sofijskom deklaracijom da svoje poslovanje i industriju usmjeri ka energetskoj zelenoj neutralnosti do 2050. godine. Tri godine su već iza nas i mi smo u punom kapacitetu krenuli ovaj postupak, održali niz radionica, seminara, poslovnih misija, neposredno smo razgovarali s kompanijama i došli do zaključaka, koje smo zajedno s GIZ-om sumirali u preporuke za poslodavce o postizanju zelene neutralnosti", kazao je Marinković.

On objašnjava da fokus aktivnosti treba biti na malim i srednjim preduzećima jer su one okosnica privrede BiH i čini 99 posto naše ukupne privrede: "Najmanje 62 posto ukupnih doprinosa društvu daju ova preduzeća stoga mjere i akcije koje trebamo poduzeti se odnose na njih", rekao je on.

Zdravko Marinković (Foto: I. L./Klix.ba)
Zdravko Marinković (Foto: I. L./Klix.ba)

Ono što je najvažnije, ističe on, jeste certificiranje kompanije, odnosno usvajanje 14.001 i 15.001 certifikata kako bi naše kompanije mogle izaći na EU tržište.

"Potrebno je obezbijediti stabilne izvore finansiranja povoljne kreditne linije i pristupiti reformi obrazovnog sistema visokoobrazovanih kadrova. Ovog momenta nam se dešava da je privreda odvojena od akademske zajednice da kadrovi koji se obrazuju na visokoškolskim ustanovama nemaju dovoljno znanja i svijesti vezano za zelenu ekonomiju. Mislimo da tu treba poraditi kako bi se poslovna zajednica značajnije uvezala s obrazovnim institucijama", kazao je on.

Naglašava da u ovom problemu "nema palijativnih i jednokratnih mjera".

"Radi se o sistemskim mjerama. Prva i osnovna je usklađivanje našeg zakonodavstva na putu ka EU u ovoj oblasti, to podrazumijeva otklanjanje raznih pravnih, administrativnih barijera na svim nivoima vlasti", poručio je Marinković.

Marić je objasnila da je provedeno niz projekata, kojima je cilj da pokažu efikasnost u zelenoj tranziciji u BiH i kroz koje su uspjeli uvidjeti kako funkcioniše ušteda energije, resursa i slično.

Detalje mjera i preporuka možete pročitati na specijalizovanoj web stranici Vanjskotrgovinske komore.