Analiza 2022.
30

Privredna kretanja tuzlanske regije: Povećanje izvoza i proizvodnje u godini ekonomske krize

A. K.
Metalski sektor bilježi najbolje rezultate Foto: © Shutterstock
Metalski sektor bilježi najbolje rezultate Foto: © Shutterstock
Iako je djelovala u izuzetno teškim okolnostima koji su prije svega izazvane globalnim ekonomskim kretanjima, privreda Tuzlanskog kantona uspjela je postići zapažene rezultate u godini koju smo ostavili iza sebe. Oni se prije svega ogledaju u povećanju izvoza, ali i rastu industrijske proizvodnje.

Tuzlanski kanton u 2022. godini zabilježio je povećanje izvoza za 38 posto, a na to je naslonjen i rast industrijske proizvodnje. U Privrednoj komori Tuzlanskog kantona, smatraju da je tamošnja privreda napravila dobar iskorak, istaknuvši da je potreban veći angažman nadležnih u cilju rješavanja problema koji postoje.

"Izvoz iz Tuzlanskog kantona iznosi dvije milijarde i 38 miliona KM, a njegova pokrivenost uvozom iznosila je 89 posto. To su podaci koji pokazuju jedan respektabilitet privrede TK i smatram da u tom smislu trebamo dalje raditi na poboljšanju uslova za privredni ambijent", kaže za Klix.ba predsjednik Privredne komore TK Nedret Kikanović.

Nedret Kikanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Nedret Kikanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Najveći izvoz ostvaren je u hemijskoj, elektro, metalnoj, drvnoj i auto industriji, dok su dobri rezultati postignuti i u tekstilnoj industriji. Tu se opet ističe metaloprerađivački sektor, koji je u najvećoj mjeri izvozno orijentisan i čini 25 posto ukupnog izvoza sa područja Tuzlanskog kantona. Proizvodi su najviše zastupljeni na tržištima Njemačke, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

"Trenutno najveći problem predstavlja opterećenje privrede koje imamo. Također, problem je i u digitalnom potpisu, funkcioniranju brže administracije, graničnih prijelaza, uvođenje Šengena u Hrvatskoj i slično. Sve to će nas opteretiti i u narednom periodu, ali to je sigurno izazov koji ćemo zajednički pokušati savladati", dodaje Kikanović.

Vapaj za radnicima

Problem privredi Tuzlanskog kantona predstavlja i kontinuirani odliv radne snage te nedostatak kvalitetnog, edukovanog kadra na što bi nadležni morali obratiti pažnju i poduzeti neophodne mjere. Inače, u Tuzlanskom kantonu trenutno je zaposleno 103 hiljade osoba, dok je s druge strane 68 hiljada nezaposlenih.

"Struktura nezaposlenih nam je prilično teška u smislu da je njih 55 posto iznad 40 godina starosti. To opterećuje ovo društvo i zbog toga se pripremamo za programe doedukacije i osposobljavanja odraslih za neka nova zanimanja koja mogu raditi", nastavlja Kikanović.

Upravo model cjeloživotnog učenja segment je na kojem će Privredna komora TK u narednom periodu staviti veći fokus, ali i na važnost djelovanja obrazovnog sistema u smjeru praćenja potreba tržišta rada.

"Mi pokušavamo ići prema sistemu dualnog obrazovanja, kada govorimo o srednjim strukovnim školama i uvođenju obavezne stručne prakse u formama, gdje bismo djecu što prije uvodili u posao i time rješavali problem nezaposlenosti", ističe Kikanović.

Povećanje plate za 17 posto

Prosječna plata u realnom sektoru u Tuzlanskom kantonu iznosi 1.043 KM, što je povećanje za okvirno 17 posto u odnosu na godinu ranije. Da bi došlo do novog rasta, kako kaže Kikanović, potrebna je značajnija potpora nadležnih. Ona bi se ogledala u smanjenja parafiskalnih i fiskalnih nameta.

Također, neophodno je donijeti mjere i poduzeti konkretne korake ka olakšicama i podsticajnim mjerama za one firme koje izvoze, investiraju i koje su spremne ući u proces prekvalifikacije i dokvalifikacije te zapošljavati radnu snagu i tako je sačuvati u Bosni i Hercegovini.