Iznosi 350 KM
164

Prosječna cijena tone peleta u BiH najniža u posljednje tri godine

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini Goran Ivanović je u izjavi za Klix.ba komentirao stanje domaćeg tržišta peleta.

Ukazao je da prosječna cijena tone peleta iznosi 350 KM te da je to najniža prosječna cijena u posljednje tri godine. Prema njegovim riječima, situacija sa zalihama peleta je jako dobra, ali je potražnja u prethodnom periodu bila jako slaba. Objasnio je zašto je potražnja bila mala.

"Tokom ljeta su nam uglavnom strani kupci. Ove godine to nije bio slučaj jer se u Evropi prodavao pelet iz južne Amerike, Azije i Ukrajine. Time je stvoren veliki pritisak na evropsko tržište. Zbog toga su se naši standardni kupci okrenuli proizvođačima iz spomenutih dijelova svijeta. Uzrok male potražnje je bila i zabrana izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine, tako da još nismo uspjeli vratiti evropsko tržište", ukazao je Ivanović.

Naglasio je da će se trenutne cijene zadržati u narednih mjesec-mjesec i po dana, a što je ocijenio kao dobrim za povratak povjerenja u tržište i da se potrošačima izađe u susret.

"Kao i da se okrenemo jedni drugima. Proizvođači će shvatiti da bez stabilnog domaćeg tržišta nema kvalitetne prodaje", dodaje.

Govoreći o tome zašto je cijena peleta niska, istakao je slabu potražnju i visoke temperature tokom posljednje dvije zime, što je za posljedicu imalo da kod potrošača nastanu zalihe peleta. Tvrdi da su proizvođači prinuđeni da pelet prodaju po nižim cijenama, skoro ne ostvarajući zaradu.

Upitan koliko novi sistemi za grijanje, kao što su toplotne pumpe, utječu na smanjenje potražnje za peletom, odgovorio je da se dio potrošača definitivno okrenuo ka tim sistemima. Mišljenja je da su tome doprinijele više cijene peleta i nestašice ovog energenta u ranijem periodu. Osim toga, kako je istakao, ovome su doprinijele i tople zime.

"Kada je topla zima, kuća se može dogrijavati klima uređajem ili grijalicama. No, kada je hladna zima, kao što se predviđa za ovu zimu, ta vrsta grijanja nije uopće upotrebljiva i tada se morate okrenuti kvalitetnijim gorivima kao što je pelet", dodaje.

Kada su u pitanju toplotne pumpe, konstatirao je da nema kvalitetnog grijanja bez dobre toplotne pumpe koja je skupa. Uvjeren je da će se to pokazati ako zima bude hladna.

Ivanović je poručio potrošačima da kupuju kvalitetan, certificiran pelet jer su time zaštićeni sami potrošači. Tvrdi da se provode rigorozne kontrole certificiranih proizvođača, što podrazumijeva slanje uzoraka peleta u evropske laboratorije.

"Ono što je primjetno jeste da dosta proizvođača koji nisu certificirani deklarišu svoj pelet kao A1 kvalitet. To je varka za potrošače jer samo pelet s oznakom ENplus A1 je kvalitetan pelet. Ovo što neko napiše A1 je samo marketinški trik - potrošači neće dobiti energiju koju su platili", zaključio je Ivanović.

Dakle, potrošači neće dobiti ono što su očekivali da će dobiti.