Historijski korak
120

Prozor-Rama dobija modernu tvornicu: Zapošljavat će 250 radnika i proizvoditi za njemačku željeznicu

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tvornica GS na području općine Prozor - Rama početkom novembra otvara novu fabriku u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Liebherr i njemačke željeznice, a planirano je zapošljavanje 250 radnika.

Izgradnja novih pogona fabrike GS počela je u januaru 2023. godine, a prije nekoliko mjeseci uspješno je prebačen i jedan od projekata u Ramu što je bio ključni korak u razvoju. Pogoni su dobili sve potrebne certifikate, a trenutno se u njima proizvode dijelovi za Liebherr.

Rukovoditelj GS-Rama Goran Zelenika za Klix.ba je kazao da u narednom periodu planiraju započeti projekt za njemačke željeznice koji je tehnološki vrlo zahtjevan.

"GS-Rama, kao jedna od najsavremenijih tvornica, ima sve potrebne preduvjete za realizaciju takvog složenog projekta. Trenutno je sva proizvodnja orijentirana na izvoz, ali ne želimo se ograničavati samo na to. Ukoliko se pojavi domaći klijent za kojeg imamo kapacitete i mogućnost serijske proizvodnje, svakako ćemo razmotriti takve prilike i ne bismo ih odbili", kazao je Zelenika.

Dodao je da se proizvodnja GS-a godišnje širi za oko 10 posto što je stabilan i održiv rast koji omogućava kvalitetno upravljanje resursima i procesima.

Projekt u Rami vide kao značajnu stepenicu u razvoju, jer omogućava ne samo proširenje kapaciteta, već i tehnološki napredak. Svaki novi projekt, ističe Zelenika, donosi svoje izazove.

Svečano otvorenje je zakazano za 5. novembar kada se očekuje prisustvo klijenata, prvih dobavljača i svih onih koji su bili uključeni u izgradnju ove tvornice.

"Budući da je Općina Rama značajno doprinijela realizaciji ovog projekta, gradonačelnik će uputiti javni poziv građanima Rame da prisustvuju ovom važnom događaju. Ovo će biti prilika da zajedno proslavimo ovaj uspjeh i obilježimo novi korak u razvoju našeg poslovanja, kao i doprinos lokalnoj zajednici", pojašnjava naš sagovornik.

Ipak, trenutni najveći izazov s kojim se suočavaju je radna snaga, budući da ovo područje nije imalo industrijsku tradiciju duži niz godina.

"Međutim, na vrijeme smo prepoznali tu potrebu i pokrenuli zajedničke programe sa Srednjom školom Prozor, što nam je značajno pomoglo u stvaranju potrebnog stručnog osoblja, posebno za CNC operatere. Najveći manjak osjećamo u zavarivačima, ali taj problem nije prisutan samo kod nas, već širom svijeta. Ipak, možemo se osloniti na dovoljno obučenih radnika koji, kroz mentorski pristup, prenose svoje znanje i iskustvo mlađim generacijama. Vjerujemo da je najteži dio iza nas i da smo na dobrom putu u rješavanju ovog izazova", kazao nam Zelenika.

GS-Rama trenutno ima 65 zaposlenih, a velika većina radnika dolazi iz Prozora i okolice, dok ih prate radnici iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Tomislavgrada i Kupresa.

"Kapacitet naše tvornice je 250 zaposlenih, tako da planiramo daljnje proširenje. Iako dajemo prednost zapošljavanju iz lokalne zajednice i bližih općina, ne ograničavamo se samo na to. Nudimo smještaj za radnike koji su zainteresirani doći iz udaljenijih krajeva. Ukoliko ne uspijemo osigurati dovoljno radne snage iz tih područja, svakako ćemo proširiti naše potraživanje resursa i na međunarodnu razinu kako ne bismo morali odbijati dobre poslovne prilike zbog nedostatka ljudskih resursa", pojašnjava naš sagovornik.

Na kraju razgovora je kazao da organizacija rada u današnjim uvjetima nosi svoje izazove, ali da su ih svjesni i spremni adresirati. Ističe da to nije lagan proces, ali da pravovremenim planiranjem, fleksibilnošću mogu vjerovati u odgovaranje svim zahtjevima.

"Jedan od ključnih faktora je osigurati dovoljno kvalificirane radne snage, ali kroz naše programe obuke i suradnju s lokalnim obrazovnim institucijama već činimo velike korake. Također, kontinuirano radimo na unapređenju procesa i tehnologija kako bismo što efikasnije upravljali proizvodnjom i bili konkurentniji na tržištu. Vjerujemo da, uz dobar tim i inovativan pristup, možemo prevladati sve prepreke i osigurati stabilan rast i uspjeh u poslovanju", zaključio je Zelenika.