18. po redu
30

Sajam u Tešnju ove godine okuplja 600 izlagača iz 15 evropskih zemalja i BiH

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Privredni sajam u Tešnju i ove godine će od 25. do 28. septembra okupiti 600 izlagača iz BiH i zemalja Evrope, a zemlja partner je Indonezija.

U ime organizacionog odbora Sajma Senad Brka za Klix.ba je kazao da je ovo 18. po redu sajam privrede u Tešnju, da su sve pripreme za sajam završene, ali i svi kapaciteti popunjeni.

Ovogodišnja zemlja partner sajma u Tešnju je Indonezija, koja je još 2015. godine bila izlagač, a Brku raduje da se zemlje vraćaju i predstavljaju svoju privredu.

"Mi imamo prirodan rast sajma iz godine u godinu. Tako ćemo ove godine imati 600 izlagača na površini od 7.000 metara kvadratnih zatvorenog i 18.000 metara kvadratnih otvorenog prostora. Na sajmu očekujemo učešće 15 zemalja iz inostranstva", kazao je Brka.

Dodao je da osim Indonezije kao zemlje partnera, Cazin izabran kao grad partner, s obzirom da su slični po mnogo čemu u pogledu privrede. Također se posebno zahvalio posebno Općini Tešanj na kontinuiranoj podršci u organizaciji sajma.

Otvorenje sajma je planirano 25. septembra u 10:30 sati nakon čega će biti upriličen obilazak sajmišta sa predstavnicima državne, federalne i kantonalne vlasti, a potom će biti održana i centralna panel diskusija na temu CO2.

Narednih dana Privredna komora FBiH i Autoceste FBiH će organizovati panel diskusije iz svojih oblasti.

Brka je na kraju naglasio da su svi kapaciteti već nekoliko sedmica već popunjeni te se zahvalio svima na podršci koju imaju iz godine u godinu.

Iz Ureda premijera Vlade ZDK su poručili da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona snažno podržala dvije sajamske manifestacije, Sajam u Tešnju i ZEPS, kao priliku da se prezentuju postignuća privrede ovog kantona, ali i uspostave kontakti i nova partnerstva sa firmama iz država okruženja i svijeta.