![Festival održan 6. i 7. novembra u Beogradu](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_211109070.jpg?v=1)
Sir mljekare iz Kupresa osvojio je prvu nagradu u kategoriji najbolji sir, što je treći put zaredom da sirevi iz ove mljekare, prema ocjenama posjetilaca i potrošača, odnose pobjedu na ovom prestižnom festivalu.
Takvo nešto, kako je za Klix.ba kazao Smail Žilić, vlasnik Kupres – Milcha, do sada nije zabilježeno u održavanju ovog festivala, a podsjetio je Žilić i kako su ovi sirevi ranije osvojili jednom drugo i jednom treće mjesto za kvalitet.
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/211109070.2_xl.jpg?v=1730639445)
"Ovo je najveće moguće priznanje za kvalitet naših sireva i potvrda postojanom i stalno kontrolisanom kvalitetu. Naš potrošač mora biti siguran kada konzumira sireve Kupreske mljekare da konzumira apsolutno biološki i prirodni proizvod napravljen isključivo od visoko kvalitetnog mlijeka. Ostaje samo žal za tim da niko od nadležnih institucija ne prepoznaje značaj ovoga i ne podržava nas. Umjesto da se ovakvi proizvođači maksimalno podrže kako bi povećali postojeću proizvodnju, oni se vrlo često zaista nerazumnim potezima, koracima i odlukama sputavaju u tome", kazao je Žilić.
Među troje nagrađenih je i Nana Kaas, mljekara iz blizine Banje Luke koja se bavi preradom kozijeg mlijeka. Drugonagrađeni je brend iz Srbije Sir za svaki dan, čiji je vlasnik Milan Ćuk iz Banatskog Karađorđeva.
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/211109070.1_mn.jpg?v=1730639445)
Dvanaesta zložba autohtonih sireva Balkana Balkan Cheese Festival održana je 6. i 7. novembra u Beogradu. Posjetioci su imali priliku da vide rijetke i neobične vrste više od 100 vrsta sireva malih mljekara, zanatskih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke.
Počasni gost Festivala bila je Grčka, čiji su sirevi predstavljeni pod pokroviteljstvom ambasade te zemlje u Srbiji.