Lanac poskupljenja
19

Skuplja struja za domaćinstva, ali i privrednike: "Sirotinja je najbogatija i sve plaća"

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Cijena struje će se za domaćinstva i malu privredu povećati za 10 posto već od narednog mjeseca, a prema najavama, privredu očekuje još jedno poskupljenje.
Jedan dio privrednika prelazi na tržišno snadbijevanje strujom, a predstavnici tzv. male privrede su već zahvaćeni nedavnom odlukom o poskupljenju koje je FERK odobrio.

Na koga se poskupljenja odnose?

Da bi bilo jasnije: univerzalno snadbijevanje su građani/domaćinstva i mala privreda poput frizerskih salona, restorana, kafića... Odlukom o poskupljenju struje za tu univerzalnu potrošnju odobrava FERK.

Dakle, nedavna odluka na poskupljenje od 10 posto se odnosila na građane i malu privredu.

Novi Zakon o električnoj energiji je stupio na snagu u januaru ove godine, ali će se sada početi primjenjivati. Tačnije, definisana su četiri kriterija, a jedan od njih je da se dio potrošača iz univerzalnog snadbijevanja prebaci na tržišno. Tačnije, odnosi se na privredne subjekte koji imaju više od 50 zaposlenih, imaju određen procenat potrošnje...

Ti privredni subjekti, koji su još ovaj mjesec na univerzalnom, prelaze od 1. avgusta na tržišno snadbijevanje i njima će se računati u skladu sa tržišnim cijenama, plus se podižu cijene i one koji će ostati te građanima.

Na tržišnom snadbijevanju se donose cijene zavisno od situacije na berzama. Federalna vlada je to poskupljenje, uz veliki pritisak poslodavaca, ograničila na 20 posto.

Ipak, dobra vijest je da se tržište stabilizira pa tako, na primjer, padaju cijene na mađarskoj berzi te smo vjerovatno dostigli gornji nivo cijena.

Veliki udarac za privredu

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH je rekao da je ova najava očekivana, a radi se o novom Zakonu o električnoj energiji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Jedan dio manjih privrednih subjekata prelazi sa univerzalnog na tržišno snadbijevanje. Mislim da će se držati odluke Vlade FBiH o 20 posto poskupljenja. Radi se o manjim objektima i ne očekuje se neki veliki udar na privredu. Veliki potrošači su već odavno na tržišnom snadbijevanju", navodi on.

Kaže da je sigurno da će doći do poskupljenja, ali smatra da ta električna energija nije značaj udio njihovih troškova.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić ipak, smatra, da će se ovo poskupljenje odraziti na status privrednih subjekata, ali očekuje i razumijevanje nadležnih o ovom pitanju. Zato su planirani i sastanci naredne sedmice.

"Posebno kod onih poslodavaca koji imaju proizvodnju i gdje je iznimno visok trošak struje. To poskupljenje od 20 posto je veliki udarac i imat će negativne posljedice po rad kompanija", naveo je Čengić za Klix.ba.

Smatra kako će to prouzrokovati da isti ne budu konkuretni na tržištu.

Udruženje poslodavaca KS je upravo sa Elektroprivredom BiH razgovaralo o razlozima i načinima poskupljenja električne energije te spriječavanju velikog udara na privrednike.

Nastavak tog sastanka je planiran sljedeće sedmice te će se znati tačan pregled onoga šta je predviđeno od EP BiH, tačnije odoborenje FERK-a te da se poslodavcima objasni status tržišnog kupca i kupca koji će biti po dosadašnjim uvjetima.

"Jedan broj privrednih subjekata gubi status javnog kupca, odnosno po cijenama koje su ranije bile definirane i nije moglo dolaziti do povećanja. Od 1. avgusta, izgubit će takav status i kupovat će struju po tržišnim cijenama", pojasnio je Čengić.

Pojasnimo: do sada su bili određeni poslodavci sa manjim poslovnim jedinicama koji su kupovali struju po cijenama kao i domaćinstva. To je bilo, pojašnjava Čengić, u nekim slučajevima 100 do 150 posto manje.

"Međutim, imamo uvjeravanja predstavnika EP da to neće tako ići već da će praviti poskupljenja od 20 posto za ovu godinu, a dat će nam obrazloženja za naredne godine", zaključio je Čengić.

Krajem sljedeće sedmice bi se trebali znati odgovori na sva ova pitanja, kada bi trebao biti održan i sastanak sa resornim ministrom.

Očekuju razumijevanje Vlade FBiH da se shvati u koju poziciju se dovodi veliki broj privrednih subjekata.

Nesređena politička i ekonomska situacija

Profesor na Ekonomskom fakultetu Željko Šain za Klix.ba je rekao kako je ovo poskupljenje rezultanta više faktora koji su se, da su blagovremeno idenficirali, zaista i riješili.

"Međutim, splet različitih faktora nije doveo do toga da se ti uzroci blagovremeno sankcioniraju. Stanje u državi se odrazilo i na nesređenu ekonomsku situaciju u cijeloj zemlji, a to je reperkusija nesređene ekonomske politike", naveo je on te dodaje:

"Kako narodna poslovica kaže 'sirotinja je najbogatija, ona sve plaća', pa će tako i ovoga puta građani platiti nesređenu ekonomsku i političku situaciju u zemlji i pravna lica jer nemamo uređen sistem".

Napominje da će to biti lanac koji će proizvesti dalja poskupljenja jer je poznato šta znači cijena struje u proizvodnji svih roba i usluga.

"Privrednicima je svaki dan sve teže, uključujući i pitanje radne snage. To će biti faktor destabilizacije ekonomskih, političkih i socijalnih stanja u BiH. To je negativan izbor budućih problema koji se mogu ublažiti ako budemo racionalni i ekonomsku politiku usklađivali u oba entiteta. To je potencijalni katalizator za inflatorna kretanja, a odražava se jer će biti sve teže raditi", zaključio je Šain.