Vlada FBiH
49

Smijenjeni direktor i zamjenik Terminala FBiH, imenovani vršioci dužnosti

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hermin Zornić i Slaven Zeljko smijenjeni su sa pozicija direktora, odnosno zamjenika direktora, Operator - Terminala Federacije Bosne i Hercegovine, a Vlada FBiH je stoga imenovala vršioce dužnosti.
Zornić i Zeljko sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti pri zapošljavanju, tačnije, osumnjičeni su da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator - Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa.

Većina uposlenih nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni.

Oni su lišeni slobode devetog jula, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a njima su nakon toga izrečene mjere zabrane koje se ogledaju u vidu zabrane napuštanja boravišta, oduzimanja putnih isprava, zabrane obavljanja funkcije ili djelatnosti i zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

Upravo iz razloga što im je zabranjeno obavljanje funkcije, neophodno je bilo imenovati nova imena na ove funkcije na šta je Vlada FBiH čekala dva mjeseca od njihovog hapšenja.

Odlukom Vlade FBiH koja je stupila na snagu odmah, objavom u Službenom listu, novo rukovodstvo Terminala FBiH činit će Damir Kreso kao v.d. predsjednika uprave te Igor Planinić kao v.d. člana uprave. Imenovani su na vremenski period od 12 mjeseci.

Hermedin Zornić je bio direktor društva, dok je Slaven Zeljko bio član uprave.