Internetska maloprodaja
39

Šta će značiti dolazak AliExpressa u Srbiju? Njihov dioničar istakao prednosti i opasnosti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nemanja Antić, jedan od dioničara kineske kompanije za internetsku maloprodaju AliExpress, komentirao je šta će značiti otvaranje magacina ove kompanije u Srbiji.

Komentar je dao u podcastu Vladimira Stankovića, konstatirajući da će dvije grupe ljudi imati koristi od dolaska AliExpressa, koji je u vlasništvu konglomerata Alibaba.

"Prva grupa su opći kupci, koji bi u početku mogli eksploatisati niže cijene. Druga grupa su mali biznisi, koji još uvijek nisu našli interes da se ulistiraju na postojeće platforme (za internetsku maloprodaju)", ukazao je Antić, koji je i osnivač Military Shopa.

Kao problem koji bi AliExpress mogao imati istakao je koliko dugo može poslovati s gubitkom na jednom malom tržištu. Objasnio je zašto to smatra problemom.

"Mi dioničari nismo zadovoljni profitabilnošću Alibabe, što znači da ne gledamo toliko opušteno na tržišno širenje pod svaku cijenu. Ako ne bude profitabilna, morat će se zatvoriti u Srbiji. Da bi bila profitabilna, morat će pobijediti neke tendencije, koje joj nikako ne idu u prilog - od problematične kurirske službe, jako skupe reklame, jako male potrošačke korpe, tehnološki nepismenih ljudi", naglasio je.

Također je objasni zašto je važno da su prodavci i kupci tehnološki pismeni.

"Da bi prodavao preko Alibabe, moraš imati elementarnu tehnološku pismenost. Alibaba ima punu moć tek onda kada su ljudi, koji vode biznise, tehnološki pismeni i ako su kupci iznadprosječno pismeni te ako dostava dobro funkcionira. U Srbiji su ova sva tri uslova neispunjena", mišljenja je.

Antić je napomenuo da postoje mnoga tržišta na kojima spomenuta kineska kompanija nije uspjela.

"Oni su u Americi prije nekoliko godina bankrotirali, tako da nije garancija da će uspjeti. Kupci će u prvom talasu imati benefit od nižih cijena i mali biznisi će naći neki svoj interes. Čisto sumnjam da će Alibaba uspjeti opismeniti kupce i napraviti neki salto vitale u brzoj kurirskoj dostavi", naveo je.

Također sumnja da bi se kupci mogli vezivati za Alibabu samo zbog toga što je riječ o Alibabi.