Probijanje rokova
12

"Što se nižu obećanja kao biseri": Kada će biti otvoreno novih 11 km autoceste na jugu BiH?

D. Be.
Foto: JP Autoceste FBiH
Foto: JP Autoceste FBiH
Rok za završetak radova na dionici hercegovačkog dijela Koridora 5C, Počitelj - Zvirovići, probijen je više puta. Iz Autocesta FBiH uporno uvjeravaju bh. javnost da će autocesta "uskoro biti otvorena", a vozači još čekaju da isprobaju novu cestu na jugu naše države.

Radovi su počeli krajem 2019. godine i rok za izgradnju je bio 30 mjeseci, ali je probijen u nekoliko navrata. Prvi rok za završetak bio je mart 2022. i probijen je.

U junu 2023. godine iz Autocesta FBiH su tvrdili da bi, sudeći prema tadašnjem intenzitetu radova, otvorenje moglo biti upriličeno do kraja te godine.

U martu ove godine iz Autocesta FBiH su saopćili da bi dionica hercegovačke autoceste Počitelj – Zvirovići, sa najvećim i najdužim mostom na Koridoru 5C koji premošćuje rijeku Neretvu u Počitelju, svečano bi trebala biti otvorena do 1. maja.

Kasnije su se pojavile najave da će vozači moći koristiti ovaj put do početka ove ljetne sezone nakon što je sanirana pukotina koja je ranije uočena na mostu Počitelj.

Već smo u julu, ljetna sezona je u punom jeku, ali još se ne vozimo novom dionicom autoceste.

Prema posljednjim zvaničnim izjavama iz javnog preduzeća nadležnog za izgradnju i održavanje autoputeva na području FBiH, svečano otvorenje bi trebali očekivati - ovog ljeta.

Foto: JP Autoceste FBiH
Foto: JP Autoceste FBiH

To znači da izvođači radova imaju vremena do 22. septembra (prvi dan jeseni) da ispune novo obećanje. Probijanje rokova pravdat će tehničkim problemima na terenu koji su se pojavljivali tokom izvođenja radova.

Radove izvodi konzorcij kompanija - azerbejdžanski Azvirt, kineski Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, a podizvođač je širokobriješki Hering.

Podsjetit ćemo da je projekat Počitelj - Zvirovići podijeljen u dva lota: LOT 1 (petlja Počitelj - početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj - petlja Zvirovići) čija vrijednost iznosi 56.522.840 eura bez PDV-a. Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889 eura bez PDV-a.

Ova dionica autoceste dužine je 11 kilometara i nadovezuje se na trasu Zvirovići - Bijača dužine 12 kilometara. Uključno-isključna petlja po završetku 11 kilometara ceste i mosta Počitelj bit će u mjestu Ševaš njive.

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).