Ne tako dobra statistika
23

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj nikad veća, broj nezaposlenih raste iz mjeseca u mjesec

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj ove godine vraća se na nivoe viđene tokom rane faze pandemije koronavirusa s početka 2020. godine.

Broj Nijemaca bez posla porastao je za 18.000 samo u julu, saopćeno je iz Nacionalne agencije za zapošljavanje Njemačke.

Stopa nezaposlenosti raste iz mjeseca u mjesec, a prema posljednjim podacima ukupno je 2,81 milion građana bez posla. Samo u odnosu na juli prošle godine, broj nezaposlenih porastao je za 192.000.

Normalno je da stopa nezaposlenosti raste tokom ljeta jer se zapošljavanje usporava tokom perioda odmora. Uprkos tome, ovomjesečni skok je veći nego inače, piše o tome Euronews.

"Slab ekonomski razvoj vrši pritisak na tržište rada. Nezaposlenost je stoga veća nego inače", rekao je Daniel Terzenbach, regionalni direktor BA.

Ono što većina njemačkih kompanija radi jeste da zadržava radnike, što dalje sugeriše da će, kada se ekonomska situacija poboljša, firme radije zadržati postojeće radnike bez da zapošljava nove.

Zbog važnosti njemačkog industrijskog sektora, ekonomiju zemlje pogodila je energetska kriza koja je eskalirala 2022. godine, a pogoršana je invazijom Rusije na Ukrajinu. Njemačka je od tada prozvana "bolesnikom Evrope" zbog sumornih cifara rasta.

Podaci o inflaciji, objavljeni jučer, također su loši vijesti za Njemačku. Stopa rasta cijena porasla je za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je najveća cifra u tri mjeseca.