Savremene tehnologije
121

Stotine privrednika na sajmu šljive u Gradačcu, predstavljen dron za sijanje i prskanje usjeva

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Više od tri stotine izlagača okupilo se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno svima poznatom Sajmu šljive u Gradačcu. Oni će u četiri dana razmijeniti svoja znanja i iskustva te ostvariti međusobne poslovne saradnje.

Svakoga augusta Gradačac postaje mjesto susreta poslovnih partnera i sajamskih radnika, a tradicionalno i ove godine gosti su dočekani na svečanom prijemu na gradačačkoj kuli.

Na izložbenom prostoru koji se prostire na pet hiljada kvadratnih metara, na ovogodišnjem sajmu predstavljaju se izlagači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Turske.

"Gradačac je ponosan na ovu našu sajamsku manifestaciju i sigurno je da će građani kao i do sada biti dobri domaćini. Svake godine u najljepšem svjetlu i ozračju Gradačac nudi prilike za razvoj poljoprivrede i inudstrije na ovom području, ali i šire", kazao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog toga, kako je naveo, težnje i nastojanja trebaju biti usmjerena ka angažmanu i djelovanju prema nadležnim institucijama, radi ostvarivanja boljih podsticaja, subvencija i vođenje adekvatne politike u ovoj oblasti, s ciljem podrške poljoprivrednim proizvođačima.

"I ove godine s učešćem više od tri stotine učesnika, Sajam šljive potvrđuje potrebu svoga organiziranja i daljeg unapređenja. Jedan od ciljeva jeste promocija privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine", naglasio je čelnik Gradačca.

Sajam šljive u Gradačcu je najstarija manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini, pokrenuta 1969. godine, a između ostalog prilika je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića iz regije da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani.

"Doživjeti šestu deceniju i u životu puno, a ne jedna ovakva manifestacija koja dokazuje i pokazuje da se može napraviti brend i od nečega što nije toliko jednostavno. Okvirno 300 učesnika potvrđuje da su oni prepoznali značaj ove manifestacije na kojoj se zaključuju određeni poslovi i šire biznisi u ovoj oblasti. Vlada FBiH će stajati uz ovakve manifestacije u želji da ravnomjerno razvijamo sva područja", kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Značaj ovog sajma prepoznala je i sarajevska kompanija diVision Agro koja se bavi digitalizacijom poljoprivrede, a u svojoj ponudi imaju od metoroloških stanica za praćenje vremenske prognoze do dronova za tretiraje, odnosno prskanje bilja i usjeva, koji je ujedno izazvao i najveću pažnju posjetitelja.

"Ovaj dron ima tank za primjenu fitofarmaceutskih sredstava, odnosno pesticida i bioloških preparata nosivosti 30 litara, dok je kapacitet spremnika za raspršivanje mineralnih đubriva te sitnih i srednje krupnih sjemena otprilike 40 kilograma. Karakteristično je da on povećava efikasnost od 30 posto u odnosu na korištenje traktora i nastavaka u poljoprivredi. Također, omogućava poljoprivrednicima da u poodmaklim fenofazama u kojima se biljka nalazi, ulazak i primjenu određenih bioloških preparata, pesticida i slično", ističe Merim Halilović iz diVision Agra.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On navodi da u Bosni i Hercegovini trenutno postoje tri ovakva drona koja su u upotrebi, a u zavisnosti od modela, njihova cijena se kreće od 50 do 90 hiljada KM. S druge strane, govoreći o Samju šljive u Gradačcu, ističe da ovakvi događaji predstavljaju sponu struke i proizvođača.

"U posljednje vrijeme prisutan je trend slabe zainteresiranosti poljoprivrednih proizvođača za nove tehnologije, odnosno digitalizaciju koja uveliko olakšava njihov rad. Ako pogledamo starosnu strukturu poljoprivrednih proizvođača u BiH, možemo primijetiti da su to obično stariji ljudi, dok su mlađi neizainteresirani. Međutim, njima digitalne tehnologije uveliko mogu olakšati posao", dodaje Halilović.

U okolici Zavidovića duži niz godina postoji farma magaraca "Mali farmer", a pod ovim brendom danas nastaju brojni proizvodi. Vlasnik farme Alen Jusupović također se nalazi na gradačačkom sajmu, tu je prvi put, a očekivanja su velika.

"Očekujem uspostavljanje novih poslovnih prilika, ali i dobru prodaju. Ovakvi sajmovi su od velikog značaja jer pored promocije stvaraju se konekcije sa drugim ljudima i firmama. Kroz 12 godina koliko se bavim ovim poslom, mnoge benefite sam osjetio od sajmova i to kroz upoznavanje kupaca, ali i dobavljača", priča nam Jusupović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Na Sajmu šljive u Gradačcu će biti organizirani i podsajamski sadržaji sa međunarodnim učešćem, ali i niz stručnih i naučnih skupova koji dodatno daju na važnosti ove manifestacije. Organizator sajma je Gradska turistička zajednica, dok se kao pokrovitelj potpisuje Gradska uprava Gradačca.